Aplicaţie de ghidaj pentru turiştii care urcă pe Cetatea Deva

Cetatea_Deva

Turiştii care urcă pe Cetatea Deva pot să afle mai multe despre acest monument istoric cu ajutorul unei aplicaţii de ghidaj pentru telefoanele mobile care a fost lansată luni, 25 aprilie, şi prezintă, în format text şi audio, informaţii şi amănunte inedite despre acest punct de reper al municipiului Deva.

Aplicaţia are incluse 18 puncte de interes situate pe traseul din Cetatea Deva, în fiecare dintre acestea turiştii urmând să primească notificări pe telefonul mobil despre locul în care se află, cu informaţii de interes în format text şi audio, dar şi fotografii despre acel loc.

‘Mesajele se repetă o dată de 30 de minute. Deci, dacă ne plimbăm mai mult prin cetate vom putea primi o nouă notificare’, a declarat Kirally Attila, coordonatorul proiectului TopCityCard.

Municipiul Deva este al doilea oraş din ţară, după Cluj-Napoca, în care funcţionează soluţia dispozitivelor montate la obiective culturale, pentru descrierea acestora. Aceste dispozitive comunică direct cu aplicaţia instalată pe mobil şi le oferă utilizatorilor detalii despre zona în care se află.

‘Este o variantă modernă de prezentare. Eu cred că informaţiile pe care le-am setat aici sunt destul de cuprinzătoare având în vedere faptul că ele sunt citite de pe un device, cum este telefonul mobil. Cine nu ştie nimic despre Cetatea Devei va pleca de aici ştiind suficiente lucruri, iar cine ştie deja va fi stimulat să afle mai multe despre această fortificaţie despre care contele Nicolae Bethlem spunea, prin 1700, că este una dintre cele mai bine construite din Europa, înainte de apariţia armelor de foc’, a menţionat directorul Centrului multicultural Castrum Deva, Alexandru Deva.

Potrivit administratorilor Cetăţii Deva, săptămâna trecută Cetatea Deva a fost vizitată, în medie, de circa 2.000 de turişti pe zi. Accesul turiştilor în Cetate este gratuit, dacă aceştia preferă să urce pe jos, pe la Poarta 1. În situaţia în care vizitatorii aleg să urce pe Cetate cu telecabina, preţul unui bilet dus-întors este 12 lei.

Cetatea Deva este atestată documentar la 1269. (Text: Agerpres, Foto: ro.wikipedia.org)