Anularea EURO 2016 ar fi „o înfrângere”

EURO-2016

Prim-ministrul francez Manuel Valls a respins miercuri, 23 martie, cu fermitate posibilitatea anulării Campionatului European de fotbal din această vară (10 iunie – 10 iulie), la care urmează să participe şi selecţionata României, considerând că acest lucru ar reprezenta „o înfrângere” pentru democraţie şi, totodată, „o victorie” a teroriştilor.

„Nu, ar fi ca o înfrângere, ca şi cum am oferi o victorie teroriştilor. Este nevoie de aceste manifestări sportive. Condiţia este ca ele să se poată desfăşura în cele mai bune condiţii”, a subliniat Valls într-un interviu acordat postului de radio Europe 1, răspunzând întrebării unei ascultătoare, referitoare la oportunitatea menţinerii EURO 2016 în contextul actual legat de terorism.

Prin organizarea Conferinţei internaţionale asupra climei, care a avut loc la finele anului trecut, Franţa a „demonstrat” că poate „găzdui mari manifestări”.

„Și vom continua să facem această demonstraţie”, a continuat Manuel Valls.

Secretarul de stat pentru Sport, Thierry Braillard, a asigurat la rândul său, miercuri, că EURO 2016 „nu va fi amânat sau anulat”.

„Am repetat de mai multe luni, ameninţarea teroristă a fost încorporată în reflecţiile noastre încă de la început”, iar „anularea sau amânarea Campionatului European de fotbal ar fi ca şi cum s-ar da dreptate acestor laşi”, a subliniat ministrul, într-un interviu acordat ziarului sportiv L’Equipe.

Braillard a adăugat că „în acest moment nu trebuie să adăugăm teamă la teamă”. „Nu putem face mai bine, în materie de securitate, pentru EURO 2016”, a insistat oficialul francez.

Marţi, preşedintele Federaţiei Franceze de Fotbal, Noel Le Graet, a estimat la rândul său că EURO 2016 nu este în pericol.

„Nu a existat niciodată un risc zero, însă, în orice caz, există o voinţă fermă a statului, a federaţiei şi a UEFA, a organizatorilor de a primi într-un mod foarte agreabil şi fără riscuri” cele două milioane de persoane care se vor deplasa în Franţa cu această ocazie, a subliniat conducătorul FFF.  (Text: Agerpres, Foto: euro2016franta.ro)