Anul Sfânt al Milostivirii

 Anul-Milostivirii

Anul Sfânt al Milostivirii, proclamat de Papa Francisc prin bula „Misericordiae vultus”, este prilejuit de împlinirea a 50 de ani de la încheierea Conciliului Vatican II, motiv pentru care manifestările sale încep la 8 decembrie 2015 şi se încheie la 20 noiembrie 2016, relata Radio Vatican, după conferinţa de presă în care au fost prezentate logo-ul evenimentului şi calendarul celebrărilor.

„Jubileul Milostivirii nu este şi nu vrea să fie Marele Jubileu al anului 2000”, urmând a fi mai sobru, a subliniat preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, arhiepiscopul Salvatore Fisichella. El a precizat, totodată, că suveranul pontif doreşte ca acest eveniment extraordinar pentru viaţa Bisericii Catolice să fie trăit „la Roma la fel ca în bisericile locale” şi a insistat pe necesitatea ca diversele iniţiative „să se completeze şi să nu se suprapună în calendarele locale”.

Va fi – a mai spus el – pentru „prima dată în istoria jubileelor când se oferă posibilitatea de a deschide Poarta Sfânta – Poarta Milostivirii – în fiecare dieceză, în special în catedrală sau într-o biserică deosebit de semnificativă sau într-un sanctuar de importanţă specială pentru pelerini”.

Potrivit înaltului prelat, emblema anului jubiliar este „o sumă teologică a milostivirii”, logo-ul, realizat de preotul iezuit sloven Marko Ivan Rupnik, reprezentându-l pe „Fiul lui Dumnezeu care îl ia pe umerii săi pe omul rătăcit”.

Manifestările Anului Jubileului vor începe prin deschiderea Porţii Sfinte de la Bazilica Sfântul Petru din Roma, la 8 decembrie 2015. Toate manifestările programate şi cele care vor fi incluse de acum încolo sunt publicate pe site-ul internet al jubileului (iubilaeummisericordiae.va sau im.va), disponibil în mai multe limbi.

Organizatorii estimează că milioane de credincioşi vor merge la Roma în cursul celor 12 luni ale Jubileului, aşa încât, săptămâna viitoare va avea loc o primă reuniune de planificare la care vor lua parte reprezentanţi ai Vaticanului, ai primăriei din Roma, ai administraţiei regionale, precum şi ai guvernului italian. Vor fi abordate numeroase aspecte logistice şi de securitate, pentru a contracara riscurile unor atacuri teroriste şi „practicile ilicite” ale comercianţilor. (Text: Agerpres, Foto: radiovaticana.va)