Anul Cocoşului de Foc

Noul An chinezesc, care a început la 28 ianuarie 2017 şi se încheie la 15 februarie 2018, va sta sub semnul cocoşului de foc, simbol al unui nou început.

În tradiţia chineză, animalul care guvernează anul în care se naşte un om are o influenţă puternică asupra personalităţii omului respectiv. Se spune că este „animalul care se ascunde în adâncul sufletului”.

Chinezii vor sărbători cu focuri de artificii, veşminte roşii şi mâncăruri specifice evenimentul, care mai este denumit şi „Sărbătoarea Primăverii”, o zi de mulţumire şi recunoştinţă pentru lucrurile bune primite în anul care s-a încheiat.

În conformitate cu astrologia chineză tradiţională, anul 2017, al cocoşului de foc, se caracterizează prin stabilitate, ordine, multă muncă, reconstrucţie, progres şi integritate maximă, potrivit site-ului chineseastrology.com, ce menţionează şi faptul că anul care începe va fi un an foarte bun pentru cei născuţi în anii dragonului şi al caprei, un an bun pentru cei născuţi în anii şobolanului şi al calului, bani vor avea cei născuţi în anii şarpelui, bivolului şi maimuţei iar o provocare va fi pentru cei născuţi în anii iepurelui, câinelui şi porcului.

Cocoşul, cel care va guverna anul 2017, este un personaj mândru şi optimist, cel care vesteşte omenirii începutul unei noi zile. Sub semnul ambiţiei şi determinării, cei născuţi în anul cocoşului de foc au un imens potenţial pentru succes în aproape orice carieră, pentru care ar opta. Pot fi bancheri, contabili, manageri sau consultanţi financiari pentru că au o înclinaţie clară către finanţe şi un talent evident pentru munca cu numerele.

Oamenii născuţi sub acest semn zodiacal se evidenţiază prin stilul lor elegant, prin sinceritate şi creativitate, sunt buni oratori şi organizatori şi au un farmec deosebit. Sunt lideri înnăscuţi, corecţi, pedanţi, exacţi în aprecieri şi au un spirit de observaţie bine dezvoltat. Le place să fie în centrul atenţiei şi să li se facă complimente, sunt în stare toată viaţa să-şi caute idealul. Sunt curajoşi, inteligenţi şi niciodată nu se plâng. Calitatea lor cea mai bună este simţul demnităţii şi al ordinii.

Pentru a avea un an bun, astrologii recomandă ca, în seara de Revelion, să fie urmate întru totul capriciile acestei păsări. Masa de sărbătoare trebuie să fie acoperită cu o faţă de masă din pânză în stil rustic, iar casa să fie decorată cu lumânări, bibelouri, lucruri confecţionate din lozie, lemn şi cât mai multe jucării. Este necesar să se respecte stilul clasic şi ordinea. Cocoşul nu iubeşte avangarda şi haosul artistic.

Culorile favorite în acest an sunt auriu, galben, maro. În 2017, nu se recomandă purtarea roşului, deoarece acesta tinde să amplifice impulsivitatea şi să dezechilibreze psihic şi spiritual.

Sub semnul cocoşului se află cei veniţi pe lume în perioadele: 26.01.1933-13.02.1934 (apă), 13.02.1945-01.02.1946 (lemn), 31.01 1957-17.02.1958 (foc), 17.02.1969-05.02.1970 (pământ), 04.02.1981-22.01.1982 (metal), 23.01.1993-09.02.1994 (apă), 09.02.2005-28.01.2006 (lemn).

Printre personalităţile născute în anii cocoşului se numără: Confucius, Benjamin Franklin, Richard Wagner, William Faulkner, Giuseppe Verdi, Johann Strauss, Nancy Kerrigan, Michelle Pfeiffer, Goldie Hawn, Katherine Hepburn, Larry King, Martin Luther King III, Eric Clapton, Bette Midler, Steve Martin, Stephen Fry, Hans Zimmer, Dolph Lundgren, Jools Holland, Bob Marley, Jennifer Aniston, Jennifer Lopez, Britney Spears, Matt Damon, Natalie Portman, Taylor Momsen.

Potrivit calendarului chinez, un an este considerat drept perioada în care luna face 12 rotaţii în jurul Pământului, fiecare rotaţie durând o lună. „Sărbătoarea Primăverii” simbolizează sfârşitul iernii şi începutul primăverii şi are loc anual la date diferite, în funcţie de poziţia Lunii faţă de Soare. Potrivit calendarului gregorian, acest lucru se întâmplă nu înainte de 21 ianuarie şi nu mai târziu de 19 februarie. Din 1911 şi China foloseşte calendarul gregorian, dar tradiţiile se ghidează numai pe datele calendarului chinezesc, în toate comunităţile chinezeşti.

Calendarul chinezesc constituie cea mai veche înregistrare cronologică din istorie. Începuturile acestei forme de măsurare a timpului datează din secolul 14 î.Hr, iar legenda îl desemnează ca inventator, în anul 2637 î.Hr, pe împăratul Huangdi. Calendarul se bazează pe observaţii astronomice exacte ale fazelor lunii. Explicaţia folosirii denumirii unor animale pentru desemnarea anilor se află tot pe tărâmul legendei.

Se spune că, înainte de a părăsi pământul, Buddha a invitat toate animalele pentru a-şi lua rămas bun de la acestea, potrivit site-ului chinabuddhismencyclopedia.com. Din nefericire, doar 12 şi-au făcut apariţia, iar în semn de recunoştinţă, Buddha a decis ca fiecare an să primească numele unui animal şi cei născuţi in cursul anului respectiv să moştenească câte ceva din particularităţile acelui necuvântător.

În calendarul tradiţional chinezesc se foloseşte o metodă specială de numerotare a anilor, pe cicluri. Un ciclu are 60 de ani şi este alcătuit prin combinarea celor 10 Tian-Gan (tulpini cereşti) cu cele 12 Di-Zhi (ramuri pământeşti). Originea acestei forme de înregistrare cronologică se pierde în negura istoriei.

Cele 12 animale care alcătuiesc un ciclu calendaristic sunt: şobolanul, bivolul, tigrul, iepurele, dragonul, şarpele, calul, capra, maimuţa, cocoşul, câinele şi porcul. Fiecărui semn i se asociază, pe rând, şi unul dintre cele cinci elemente fundamentale ale universului: lemnul, focul, pământul, metalul, apa. Un tur complet al calendarului înseamnă cinci cicluri a câte 12 ani, adică 60 de ani.

Anul Nou este de departe cea mai importantă sărbătoare chinezească. Potrivit datinilor populare chinezeşti, celebrarea durează până în ziua de 15 a primei luni, care marchează „Sărbătoarea Lampioanelor”. Atmosfera de sărbătoare culminează în ultima seară a anului trecut şi în prima zi a primei luni a Noului An.

China este un stat multinaţional în care conlocuiesc 56 de comunităţi etnice, fiecare are tradiţii diferite în legătură cu Anul Nou, dar pentru toate masa din seara de Revelion, numită „Masa Reîntregirii”, reprezintă un moment important pentru familie. Indiferent unde se află, toţi membrii familiei încearcă să se întoarcă la casa părintească pentru a lua împreună ultima masă a anului. Există consemnări istorice potrivit cărora chiar şi cei pedepsiţi cu închisoare erau eliberaţi pentru noaptea de Revelion, pentru a fi alături de familie.

În sudul Chinei, această masă este bogată şi copioasă, cuprinzând de obicei peste 10 feluri de mâncare, din care nu lipsesc brânza de soia şi peştele, simboluri ale bogăţiei. Cel mai important fel de mâncare este colţunaşul. Colţunaşul cu o monedă înăuntru este pentru cel care o găseşte semn de noroc în anul ce vine. Miezul nopţii este marcat de sute de focuri de artificii (în marile oraşe sunt interzise), despre care se crede ca alungă spiritele rele.

Se spune, conform tradiţiei, că primul bărbat care reuşeşte să aprindă „pocnitorile” are dreptul să înceapă cel dintâi munca la câmp şi că, în anul ce vine, se va bucura de o recoltă bogată. Se stă de veghe toată noaptea întrucât, conform tradiţiei, dacă stai treaz în noaptea Anului Nou, vei trăi mai mult.

În prima zi a Noului An, oamenii se îmbracă cu haine noi, fac vizite rudelor şi prietenilor sau primesc invitaţi. Ei îşi adresează reciproc Xin Nian Hao („La Mulţi Ani!”). După aceea, oaspeţii sunt invitaţi să servească bomboane, fructe şi ceai. (Text: Agerpres, Foto: shutterstock.com, AP)