Anton de Padova

Anto-de-Padova-01

Monahul franciscan Anton de Padova, canonizat de Biserica Romano-Catolică şi comemorat la 13 iunie, s-a născut la 15 august 1195, la Lisabona, capitala Portugaliei, din familia de Bouillon.

Tatăl său se numea Martin de Bouillon, iar mama, Maria Taveira, aceasta provenind dintr-o familie nobiliară. La botez a primit numele de Ferdinand. Mai apoi, când a intrat în Ordinul Franciscan, şi l-a schimbat în acela de Anton, potrivit site-ului www.sfinticatolici.ro.

Când a împlinit vârsta de 15 ani, s-a călugărit într-o mănăstire care aparţinea călugărilor regulari ai sfântului Augustin, aflată la doar câţiva kilometri de Lisabona. De aici a cerut să fie transferat la o mănăstire din Coimbra, aflată la circa 175 km de Lisabona. Acolo s-a dedicat studiului ştiinţelor umane şi teologice. Au fost ani importanţi pentru formarea sa umană şi intelectuală, după care, în anul 1219, a fost hirotonit preot, arată sursa citată.

După un an, Anton a plecat de la augustinieni şi a intrat în Ordinul Franciscan, întemeiat de sfântul Francisc din Assisi. A plecat spre a face misionarism în Africa şi după mai multe încercări pe mare, a ajuns în Sicilia (Italia).

În anul 1221, cu ocazia marii adunări ţinute de sfântul Francisc la Assisi (Adunarea rogojinilor), Anton a avut ocazia de a-l cunoaşte şi a vorbi cu el. Anton a fost ales, de însuşi sfântul Francisc, ca să-i înveţe teologia pe ceilalţi călugări dintr-o mănăstire din Bologna.

După câtva timp a mers în Franţa, unde a fost ales superior al mănăstirilor din partea sudică. În 1226, anul morţii sfântului Francisc, s-a întors în Italia, prin Sicilia, ca să ia parte la adunarea de la Assisi.

Anto-de-Padova-02

Un an mai târziu, în adunarea de la Assisi, a fost numit superior în Emilia, provincie care cuprindea toată Italia de Nord. În perioada cât a activat ca superior în Emilia a scris 52 de cuvântări (predici).

În anul 1230, s-a întors la Padova, unde s-a îmbolnăvit de hidropizie, iar în ziua de 13 iunie 1231, la vârsta de 36 de ani, a trecut la Domnul. Chilia în care a murit s-a păstrat până astăzi şi este încorporată în biserica ce se numeşte „Arcella”, din apropierea oraşului Padova.

După un an de la moartea sa, papa Grigore al IX-lea l-a trecut în sinaxar. În anul 1263, când s-a terminat construirea bazilicii din Padova, relicvele sale au fost înhumate sub altarul din capela care îi era închinată.

În 2004, bustul aurit cu relicva sfântului Anton de Padova a fost purtat într-un pelerinaj de două luni în România, potrivit serviciului de ştiri catholica (www.catholica.ro).

Relicva a fost primită în biserica mănăstirii franciscane din Oradea. La ceremonia de inaugurare a pelerinajului a participat rectorul Bazilicii Sf. Anton de Padova, pr. Domenico Carminati, care, în numele fraţilor franciscani de la Padova, a încredinţat relicva Provinciei franciscane „Sf. Iosif” din România, reprezentată de vicarul provincial, pr. Ștefan Acatrinei, şi de ceilalţi organizatori. (Text: Agerpres, Foto: ripost.it, youtube.com)