Anthony Quinn, dublu laureat al premiilor Oscar

Anthony Quinn-03Actorul Anthony Quinn, dublu laureat al premiilor Oscar, s-a născut la 21 aprilie 1915, în localitatea mexicană Chihuahua.

Pe numele său adevărat Antonio Rodolfo Quinn Oaxaca, şi-a petrecut copilăria în Statele Unite.

A început să practice boxul, dar a renunţat repede la cariera sportivă în favoarea artelor şi arhitecturii. A studiat în cadrul unor seminarii private sub îndrumarea lui Frank Lloyd Wright (1867-1959), faimos arhitect şi specialist în design interior. Wright avea să devină una dintre cele mai importante influenţe pentru cariera viitorului actor, dar nu datorită cursurilor de artă, ci pentru că a sesizat talentul actoricesc al lui Quinn şi l-a încurajat să se dedice actoriei.

După o serie de roluri obscure pe scena de teatru, Anthony Quinn debutează pe marele ecran în 1936, în filmul Parole. Distribuit, în perioada de început, preponderent în roluri negative, poate fi urmărit în peliculele Dangerous to Know (1938), They Died with Their Boots On (1941) şi Road to Morroco (1942).

În primii zece ani de actorie, Anthony Quinn a fost jucat în peste cincizeci de filme, printre personajele pe care le-a însufleţit numărându-se mafioţi, şefi de trib, revoluţionari etc. Totuşi, nu a atins niciodată, în acest interval, statutul de star de cinema.

În 1947, devine cetăţean naturalizat al SUA. Peste patru ani, îl urmărim într-o altă serie de filme lipsite de mare vizibilitate, precum Mask of the Avenger (1951).

Primul mare succes al său a fost filmul Viva Zapata! (1952), regizat de Elia Kazan, unde a jucat alături de Marlon Brando şi l-a interpretat pe Eufemio Zapata, fratele celebrului revoluţionar. Deşi afişul original al filmului este dominat de numele lui Brando, cel care avea să câştige un Oscar pentru prestaţia din acest film este Anthony Quinn. Laureat al premiului Oscar pentru cel mai bun rol secundar, în 1952, Anthony Quinn este primul actor american de origine mexicană care a obţinut un Oscar.

După o apariţie reuşită în producţia La strada (1954), semnată de Federico Fellini, Anthony Anthony Quinn-01Quinn avea să se remarce decisiv în faţa publicului cinefil în Lust for Life (1956), regizat de Vincente Minnelli. Astfel, interpretarea pictorului Paul Gauguin îi aduce, în 1956, al doilea Oscar, tot pentru rol secundar, precum şi o nominalizare la Globurile de Aur.

Este nominalizat la Oscar pentru cel mai bun actor în urma jocului său din filmul Wild is the Wind (1957), unde îl reprezintă pe Gino. Un an mai târziu, obţine o nouă nominalizare pentru rolul din Wild is the Wind, în regia lui George Cukor.

În The Savage Innocents (1959) joacă un rol inedit şi apreciat atât de critici, cât şi public, portretizându-l pe eschimosul Inuk. În anii ’60, joacă în filme rămase faimoase în istoria cinematografiei, precum The Guns of Navarone (1961), Requiem for a Heavyweight (1962) şi Lawrence of Arabia (1962).

În 1964, se evidenţiază în rolul lui Alexis Zorba în Zorba the Greek, pentru care primeşte Premiul National Board of Review pentru cel mai bun actor. Este nominalizat la alte trei premii: Oscar, BAFTA şi Globul de Aur. De altfel succesul lui Anthony Quinn în acest rol a fost atât de însemnat, încât l-a repetat de peste 360 de ori în muzicalul Zorba, pus în scenă atât pe Broadway, cât şi la Centrul Kennedy din Washington D.C.

În 1969, face parte din distribuţia filmului The Secret of Santa Vittoria, pentru care primeşte o nouă nominalizare Globurile de Aur pentru cel mai bun actor. Are succes cu filmul pentru TV intitulat The City, apoi joacă în mini-serialul The Man and the City.

Interpretează o importantă figură a islamului în filmul Mohammad, Messenger of God (1976), pentru ca în 1981 să îl putem urmări în filmul de război Lion of the Desert.

Este răsplătit cu premiul de onoare Cecil B. DeMille, pentru întreaga carieră, în cadrul ceremoniei de decernare a Globurilor de Aur din anul 1987.

Anii ’90 au însemnat pentru Anthony Quinn o dublă nominalizare, la Globul de Aur şi Premiile Satellite pentru prestaţia sa din mini-serialul Gotti (1996), unde l-a avut partener pe platourile de filmare pe Armand Assante.

Ultimul film artistic în care şi-a făcut apariţia este Avenging Angelo, din 2002, o comedie din distribuţia căreia a făcut parte şi Sylvester Stallone.

Anthony Quinn-02

Căsătorit, în 1937, cu fiica celebrului regizor Cecil B. De Mille, Katherine (cu care a avut trei copii), Quinn şi-a legat destinul, pentru 31 de ani, de cel al Iolandei. Și acest mariaj se destramă, în 1993, datorită unei relaţii amoroase pe care actorul a avut-o cu secretara sa, Kathy Benvin. Legătura s-a dovedit, însă, destul de serioasă, finalizându-se cu căsătoria, Kathy Benvin dăruindu-i actorului încă doi copii.

În timpul liber, actorul se îndeletnicea cu pictura, operele sale fiind apreciate de critici de artă precum Donald Kuspit. Anthony Quinn a fost şi scriitor, dovada reprezentând-o cele două cărţi de memorii, The Original Sin (1972) şi One man Tangou (1997).

Anthony Quinn şi-a petrecut ultimii ani din viaţă în Bristol, Rhode Island. A murit la 3 iunie 2001, în Boston, la vârsta de 86 de ani. (Text: Agerpres, Foto: cinemagia.ro, Video: youtube.com)