Peste 30 de voluntari din ţară şi străinătate au demarat construcţia Sectorului Neolitic din cadrul Muzeului Viu de la Tecşeşti, un sat izolat şi depopulat din Munţii Apuseni, ce va reproduce un ansamblu de locuinţe cu structură de lemn, pereţi de lut şi acoperiş de stuf, la sfârşitul taberei urmând să fie organizată o nedeie.
Sectorul Neolitic este un proiect de arheologie şi arhitectură experimentală pentru a testa idei diferite despre structurile supraterane ale caselor, tipurile de materiale folosite şi metodele de construcţie, în baza unei comparaţii cu dovezile arheologice reale, se menţionează într-un comunicat.
Materialele folosite la construcţie sunt împletitură din ramuri de alun pentru ziduri, pereţi din lut, trestie şi rogoz pentru acoperişuri.
„Ne propunem să coagulăm un nucleu de voluntari instruiţi, care să acumuleze şi să facă cunoscute mai departe cunoştinţe despre arhitectura organică, meşteşuguri şi obiceiuri din cultura românească”, a declarat, potrivit sursei citate, Ionuţ Onea, preşedintele Asociaţiei Culturale pentru Dezvoltare Durabilă Groove ON, care a iniţiat proiectul Muzeului Viu de la Tecşeşti.
La sfârşitul taberei, între 30 iunie şi 3 iulie, Groove ON organizează o nedeie pentru sărbătorirea realizărilor de la Muzeul Viu de la Tecşeşti, evenimentul fiind o adaptare a tradiţionalelor adunări festive cu muzică, târg şi ateliere de meşteşuguri.
Muzeul Viu de la Tecşeşti este un proiect independent, care se susţine din donaţiile publicului pasionat de păstrarea şi promovarea tradiţiilor româneşti.
Scopul proiectului La Origini este de a clădi un muzeu viu al satului, care să conţină sectoare ce reprezintă diverse perioade istorice, în care vizitatorii pot experimenta cum trăiau şi cum se gospodăreau oamenii din perioada neolitică, dacică şi medievală.
Publicul va avea acces la o istorie aplicată şi va afla informaţii despre vechile civilizaţii, cine sunt strămoşii noştri şi care sunt legendele transmise până astăzi. Experienţa traiului în Tecşeşti îi va învăţa, de asemenea, pe locuitorii muzeului viu să obţină diverse uleiuri şi unguente prin metoda străveche de presare la rece, de pe vremea dacilor. Va exista şi o grădină cu legume, plante aromatice, ciuperci, pomi fructiferi şi arbuşti, bazată pe principiile permaculturii — sursa de hrană a locuitorilor Muzeului Viu.
În satul Tecşeşti, comuna Întregalde, trăiesc în jur de 14 bătrâni, în condiţiile în care în 1950 locuiau aproximativ 350 de persoane, într-o comunitate de tip autarhic, tipic satelor de munte locuite de mocani. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ La Origini)