Animalul cu cea mai mare gură

Balaena-Groenlanda

Cea mai mare gură din regnul animal măsoară 5 m în lungime, 4 m în înălţime şi are o adâncime de 2,5 m. Limba acestui animal cântăreşte aproape o tonă.

Posesoarea acestor impresionante caracteristici este balena de Groenlanda, denumită ştiinţific Balaena mysticetus. Animalul trăieşte în apele Antarcticii, poate atinge o lungime corporală de la 14 m la 18 m şi poate cântări până la 100 de tone. Capul său reprezintă o treime din corp. Se hrăneşte cu aproximativ două tone de plancton pe zi.

În ciuda acestor remarcabile cifre, balena de Groenlanda nu este cea mai mare balenă din lume. Este depăşită de balena albastră, Balaenoptera musculus.

Pe de altă parte, animalul terestru cu cea mai mare gură este hipopotamul african, denumit Hippopotamus amphibius, care îşi poate deschide fălcile la un unghi de 180 de grade.

În cazul unui mascul adult, aceasta poate însemna o distanţă de 1,2 m. Deşi ierbivori, hipopotamii au canini de circa 71 cm. Cel mai mare canin de hipopotam măsurat vreodată avea 122 cm. (Text: Agerpres, Foto: gizzeta.it, Video: youtube.com)