Anghel Iordănescu – cobră, pui, general şi credincios

Anghel Iordanescu

Supranumit „cobra” când era jucător, iar astăzi „Tata Puiu”, selecţionerul naţionalei de fotbal a României, Anghel Iordănescu, este un personaj original, adept al disciplinei, promovat general după Mondialul 1994, care nu se desparte niciodată de o iconiţă ortodoxă pe care o sărută în timpul meciurilor, scrie AFP, cu două zile înainte ca „tricolorii” să întâlnească Franţa în meciul de deschidere a EURO 2016, organizat în Hexagon.

Înainte să fie un antrenor cu un fizic asemănător fostului preşedinte francez Georges Pompidou, Iordănescu a fost un temut atacant cu mustăţi în genul lui Attila. Născut în 1950 la Bucureşti, Iordănescu a jucat 14 sezoane (1968-1982) la Steaua, pentru care a marcat 155 de goluri în 317 meciuri, în timp ce pentru naţională a punctat de 26 de ori în 64 de selecţii.

Iordănescu a continuat să aibă succes după ce a agăţat ghetele în cui. Ca antrenor secund la Steaua el a câştigat Cupa Campionilor în 1986, jucând din minutul 73 al finalei cu FC Barcelona. A urmat experienţa de antrenor principal la Steaua şi, în 1993, numirea ca selecţioner al echipei României.

Cu generaţia de aur, din care făceau parte Gheorghe Hagi, Ilie Dumitrescu sau Dan Petrescu, el a reuşit cea mai mare performanţă a naţionalei României, sferturile de finală la Mondialul 1994. După acest rezultat, colonel Iordănescu a devenit general.

Urmarea a fost mai puţin lineară. Iordănescu a pregătit naţionala Greciei, apoi echipe de club din Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite. Între 2002 şi 2004, el a revenit pe banca „tricolorilor”, dar nu a izbutit calificarea la EURO 2004. Zece ani mai târziu, la douăzeci de ani de la epopeea din 1994, el a semnat un nou contract de selecţioner, înlocuindu-l pe Victor Piţurcă după ce naţionala disputase deja trei meciuri în preliminariile EURO 2016.

Până la revenirea ca selecţioner, acest tată a patru copii (cel mai mare, Edward, este antrenorul Pandurilor Târgu Jiu) a intrat în politică, un timp fiind senator PSD.

Iordănescu a îndeplinit obiectivul calificării la EURO 2016, dar ştie că naţionala nu mai are jucătorii de altădată. Pentru presa din România, el a afirmat că „tricolorii” nu mai au jucători mari, capabili să decidă singuri soarta unui meci, iar acum totul se bazează pe unitatea grupului, disciplină tactică şi dorinţa de a realiza o performanţă.

Înaintea meciului de vineri, de pe Stade de France, Iordănescu a recunoscut că Franţa este net superioară, dar a subliniat că România nu va fi o pradă uşoară şi a amintit că obiectivul echipei sale este să treacă de faza grupelor.

Dacă va reuşi, generalul va avea timp să se gândească la alte planuri de bătălie, încheie AFP. (Text: Agerpres, Foto: dolce-sport.ro)