Angela Similea a împlinit 70 de ani

Angela Similea-01

Marea artistă Angela Similea s-a născut la 9 iulie 1946 în comuna 1 Decembrie, judeţul Ilfov. Atracţia faţă de muzică şi-a manifestat-o încă din copilărie, când obişnuia să cânte atunci când mergea cu tramvaiul, aşa cum mărturisea artista într-o emisiune TV.

O mare influenţă în alegerea carierei de cântăreaţă a fost prezenţa sa în sală, pentru prima dată, la un concert al Mariei Tănase.

Cel care i-a descoperit talentul a fost profesorul ei de muzică din liceu, Marin Teofil, care a îndrumat-o către compozitorul George Grigoriu. Acesta a hotărât ca Angela Similea să ia lecţii de canto la Școala Populară de Artă cu reputata profesoară Florica Orăscu, avându-l corepetitor pe compozitorul Marius Țeicu.

Primul succes a venit odată cu obţinerea premiului al II-lea la Festivalul Internaţional ”Cerbul de aur” din 1970, când a câştigat Cerbul de Argint. În 1972, la Festivalul ”Orfeul de aur” din Bulgaria, a obţinut locul al II-lea cu melodia ”Tu eşti primăvara mea” de Florin Bogardo.

La Festivalul Cerbul de aur 1970 Angela Similea a câştigat Cerbul de argint.

Angela Similea-04Au început apariţiile în spectacole, dar şi în emisiuni radio şi TV, unde a apărut alături de alte nume sonore din muzica românească: Margareta Pâslaru, Marina Voica, Mirabela Dauer, Dida Drăgan, Mihai Constantinescu, Olimpia Panciu, Corina Chiriac.

Referindu-se la emisiunile în care a apărut în perioada de început a carierei muzicale sau din perioada în care a cunoscut succesul maxim, cântăreaţa spunea, în interviul televizat, că a lucrat mereu, în radio şi televiziune, cu adevăraţi profesionişti, care au ajutat-o în formarea ca artist.

‘Am lucrat atunci cu adevăraţi profesionişti: Alexandru Bocăneţ, Titus Munteanu, Aurora Andronache, Doina Anastasiu, Paul Urmuzescu, Sanda Cepraga, Marie-Jeanne Gherghinescu. Nu pot să uit oamenii cu care am lucrat în Radio: Vasile Vasilache junior, Florin Bogardo, Paul Urmuzescu, Lucica Popescu-Moraru, Titus Andrei. Toţi au lucrat cu noi cu foarte mare atenţie, ne-au format, ne-au stimulat’‘, afirma Angela Similea.Angela Similea-03

A cântat şi cântă mereu despre dragoste, pentru că dragostea a călăuzit-o ca o lumină întotdeauna, mărturisea artista, adăugând că forţa sentimentelor sale şi-a găsit cea mai bună exprimare pe scenă.

”Dacă eu am cântat iubirea sub toate formele sale, energia de-a o exprima în faţa publicului şi-a găsit esenţa în trăirile mele de iubită, de soţie, de mamă, de fiică, de soră. Și pentru că am fost convingătoare, am fost totdeauna înconjurată cu dragoste”, spunea Angela Similea.

A colaborat, de-a lungul carierei, cu compozitori de referinţă: Marius Țeicu, Ion Cristinoiu, Adrian Enescu, Jolt Kerestely, Temistocle Popa, Dan Iagnov, Florin Bogardo, Marian Nistor. De altfel, o bună perioadă a avut turnee de succes cu trupa Savoy condusă de Marian Nistor.

De-a lungul carierei sale de succes a lansat peste 500 de melodii, care în interpretarea ei au devenit şlagăre — ”De n-ai să vii”, ”Voi cânta pentru mileniul trei”, ”Dor de viaţă”, ”Adu-mi clipa de lumină”, ”Piano, pianissimo”, ”Voi râde iar”, ”Casa mea”, ”La revedere”, ”Trăiesc”, ”Dacă n-ai fi existat”, ”Adio, dar rămân mereu cu tine”, ”Nostalgie”, ”Bună ziua, dragoste”, ”S-a deschis o uşă”, ”Nu-mi lua iubirea”, ”Cineva”, ”Cheamă iubirea”, ”Vis de iarnă”, ”Tangoul”, ”Iubeşte-mă de-ţi plac aşa cum sunt” şi multe altele.

Angela Similea-05

O colaborare specială a avut cu Marcel Dragomir, compozitorul alături de care a lansat multe şlagăre — „Un albastru infinit”, „Trenul galben fără cai” sau „Să mori de dragoste rănită”, care a primit, în 2000, titlul de „Melodia Secolului XX”, premiu acordat de TVR.

Angela Similea a dovedit că are şi talent actoricesc, jucând în filme, musicaluri sau show-uri de televiziune. Cu regretatul Ion Popescu-Gopo a făcut filmul ”Rămăşagul”, în care a jucat rolul principal — Zâna cea bună. A făcut musicaluri în care a apărut alături de actori ca Matei Alexandru, Florin Piersic, Victor Moldovan, Ana Szeles, Adina Popescu (musicalul ”Corina”, după ”Jocul de-a vacanţa” de Mihail Sebastian) sau alături de actorul Ștefan Iordache (musicalul ”Adio, femei”).

Remarcabile au fost apariţiile sale în show-uri TV alături de Florin Piersic, dar şi de compozitorii Mihai Constantinescu, Marius Țeicu, Marcel Dragomir, Ion Cristinoiu, Horia Moculescu, Mircea Romcescu, Ioan Luchian Mihalea.

Angela Similea-02

De asemenea, a colaborat ca invitat în show-uri TV peste hotare — la TV Hamburg, alături de Rudy Karel, la TV Tel Aviv, alături de Enrico Masias, dar în programe ale televiziunilor din ţările est-europene, potrivit site-ului similea.ro.

Între distincţiile obţinute la festivaluri internaţionale amintim: ”Orfeul de Aur” (Bulgaria) — medalie de argint; ”Opt şlagăre în studio” (Moscova) — Premiul special de interpretare; Festivalul de muzică uşoară Los Angeles 1984 — Premiul special; Festivalul de la Sopot (Polonia) — Premiul Miss Obiectiv; Festivalul de la Dealin (Cehoslovacia) — Premiul I de interpretare; Festivalul de show TV Montreaux (Elveţia): ”It’s all in the game” (duplex româno-olandez) — Premiul ”Trandafirul de Aur”.

A fost întrebată în repetate rânduri de ce nu a ales o carieră în străinătate, pentru că a avut numeroase oferte de contract. Răspunsul artistei a fost simplu: „Mi s-a părut extraordinar că Dumnezeu m-a lăsat să cânt aici, în limba aceasta în care îmi pot exprima cel mai bine sentimentele”.

Apariţiile Angelei Similea au fost şi sunt întotdeauna spectaculoase. Frumoasă, înaltă, elegantă, cu ţinutele sale desăvârşite, a atras mereu admiraţia publicului, care a iubit-o şi o iubeşte nu doar pentru vocea sa, pentru talentul său, ci şi pentru rafinamentul şi căldura pe care le transmite, pentru emoţia şi bucuria cu care cântă. Suflet generos, artista s-a implicat în multe proiecte caritabile. De altfel, este primul artist care după 1990 a organizat şi prezentat primul teledon din România — ”Telefon Leucemia” (1994) — pentru a sprijini copiii bolnavi de această boală. La acel concert Angela Similea a scos la licitaţie o parte dintre celebrele ei rochii, iar banii obţinuţi au fost donaţi în acest scop caritabil.

După 1995, Angela Similea a avut o pauză de apariţii TV, de înregistrări, de concerte şi s-a dedicat creşterii celor doi nepoţi, de care s-a ocupat până la vârsta şcolii, când au plecat la tatăl lor, în Statele Unite. Artista are doi nepoţi de la fiul său, Sorin — Jan Christian şi Ana Grace — despre care spune că au moştenit talentul muzical. De altfel, Angela Similea a filmat un videoclip împreună cu nepoata sa, când aceasta era mică.

Angela Similea-07În 2005, Angela Similea a revenit pe piaţă muzicală, după zece ani de absenţă, cu un nou album, intitulat ”Lumea mea”, realizat de Ovidiu Komornyik. De atunci, Angela Similea are o colaborare constantă cu Ovidiu Komornyik şi casa lui de discuri, cei doi având numeroase concerte şi apariţii TV.

Succesul Angelei Similea a fost răsplătit, în timp, cu numeroase premii, din care amintim doar câteva: Discul de platină (Electrecord) — 1998, Discul de aur (Electrecord) — 2000, Premiul pentru 30 de ani de carieră artistică (Electrecord) — 2000, Premiul de excelenţă pentru întreaga carieră, în cadrul Galei Muzicii Uşoare Româneşti — 2002, Premiul ”DISCUL DE AUR” pentru vânzări record ale albumului ”Lumea mea” — 2007, Premiul ”DISCUL DE PLATINĂ” — 2008.

Angela Similea a primit Discul de Aur pentru vânzări record ale albumului ”Lumea mea”, 2007.

Angela Similea-06

La 10 decembrie 2004, Preşedinţia României i-a conferit artistei Angela Similea Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria B — „Muzică”, ”pentru contribuţiile deosebite în activitatea artistică şi culturală din ţara noastră, pentru promovarea civilizaţiei şi istoriei româneşti”.

În 2014 a filmat, alături de tinerii actori Paul Radu, Adina Stetcu, scurtmetrajul ”Să mori de dragoste rănită”, regizat de Iulia Rugină, în care îşi interpretează propriul rol.

Toamna anului 2015 i-a adus Angelei Similea întâlnirea cu publicul din SUA, unde a susţinut un concert la Atlanta, împreună cu Ovidiu Komornyk. În 2016 a cântat la câteva concerte în ţară, unde publicul a înconjurat-o cu aceeaşi admiraţie, dar în acelaşi timp lucrează pentru un nou album. (Text: Agerpres, Foto: similea.ro, Video: youtube.com)