Anda Călugăreanu: talent nativ şi voce deosebită

anda-calugareanu-01

Anda Călugăreanu (pe numele adevărat Anca Miranda Călugăreanu), actriţă şi interpretă de muzică uşoară şi folk, s-a născut la 24 octombrie 1946, la Bucureşti, fiind, după mamă, armeancă.

A urmat cursurile Liceului ”Dimitrie Cantemir” din Bucureşti şi a făcut parte din trupa de teatru a acestui liceu. A dat de mai multe ori examen de admitere la IATC, reuşind în cele din urmă în 1984. A fost studentă la clasa actorului Mihai Mălaimare.

Celebrul comedian Mircea Crişan este cel care i-a remarcat talentul nativ şi vocea deosebită atunci când Anca Miranda Călugăreanu, în vârstă de 17 ani, s-a prezentat la o preselecţie pentru un post de solistă la unul dintre ansamblurile Armatei. Tot Mircea Crişan a determinat-o să-şi schimbe numele în Anda Călugăreanu.

anda-calugareanu-03

Anda Călugăreanu a debutat în 1965 alături de formaţia ”Sincron” condusă de Cornel Fugaru, moment din care a început ascensiunea sa în muzica uşoară. Talentul ei avea să fie apreciat de acum de realizatori de marcă ai unor emisiuni de televiziune, precum Alexandru Bocăneţ şi Tudor Vornicu. A cântat şi pe scena Festivalului de la Mamaia, alături de nume mari ale muzicii uşoare de atunci, prilej cu care a lansat câteva şlagăre. A participat la Festivalul Cerbul de Aur, ediţia a II-a (1969), unde a luat menţiune.

Plină de farmec şi de modestie, Anda Călugăreanu era un partener minunat pentru colegii de scenă. A format împreună cu actorii Dan Tufaru şi Florian Pittiş un trio muzical, care, în regia lui Alexandru Bocăneţ, a fost unul dintre punctele de atracţie ale spectacolelor de estradă ale Televiziunii. Rămân celebre, de asemenea, cupletele cu Anda Călugăreanu şi Toma Caragiu, precum cele din cadrul emisiunii ”Călătorie Muzicală”, difuzată la televiziune în noaptea Revelionului 1972/1973.

A renunţat, la un moment dat, la muzica uşoară, şi a trecut la muzica folk, pe care o îndrăgea enorm. A particpat la recitaluri de muzică şi poezie, colaborând cu Florian Pittiş, Mircea Vintilă, Dan Andrei Aldea. A compus ea însăşi cântece pe versurile unor poeţi consacraţi şi a participat la numeroase festivaluri, efectuând, de asemenea, turnee în ţară şi în străinătate.

Dintre piesele celebre interpretate de Anda Călugăreanu amintim: ”N-am noroc”, ”Beng, beng”, ”Seara”, ”Noi, nu!” ”O portocală”, ”Cântec”, ”Te-aş ruga”, ”Cu viaţa nu glumi”, ”Să ai un plop”, ”Micul prinţ”, ”Prin nopţi tăcute”, ”Poveste de iarnă”, ”Cheamă-mă!”, ”Nu te mai gândi”, ”Dacă am trăi de două ori”, ”Nu mai imita”, ”Cu viaţa nu glumi”, ”Mâna să-mi fie curată”, ”Cu umerii goi”, ”Cum ninge”.

anda-calugareanu-02

Anda Călugăreanu a jucat şi în numeroase piese pe scena Teatrului Mic.Talentul ei a fost apreciat de actriţa Leopoldina Bălănuţă, care o distribuie în musicalul ”Meşterul Manole” (1977). În anii ’80 susţine spectacole de muzică şi poezie pe scena Teatrului Mic, alături de Leopoldina Bălănuţă şi de Mitică Popescu. În 1984 este distribuită, tot la Teatrul Mic, în spectacolul ”Mitică Popescu”, un musical semnat de Nicu Alifantis după piesa cu acelaşi nume de Camil Petrescu, în care joacă alături de actorul Mitică Popescu. A fost distribuită, de asemenea, în filme precum „Bietul Ioanide” (1979), „Stop-cadru la masă” (1980), „O zi la Bucureşti” (1986). În 1987 i-a fost editat la Casa de discuri ”Electrecord” un LP intitulat ”Anda”.

A fost căsătorită de două ori, prima dată cu actorul Dan Tufaru, având împreună cu acesta o fiică, Ioana.

În 1990 Anda Călugăreanu apărea în emisiunea pentru copii ”Club Anda”, iar în 1991 efectua turnee în Canada şi în SUA. În 1992 a efectuat ultimul său turneu, în Israel, iar la revenirea în ţară era deja grav bolnavă.

Anda Călugăreanu a încetat din viaţă la 15 august 1992, în urma unei boli necruţătoare. A fost înmormântată în Cimitirul Bellu. (Text: Agerpres, Foto: cinemagia.ro , Video: youtube.com)