Amsterdam, unul dintre oraşele turistice ale Europei

Amsterdam-01

La 27 aprilie, Regatul Ţărilor de Jos sărbătoreşte Ziua naţională: Ziua Regelui (Het Koningsdag), semnifică data naşterii Regelui Willem – Alexander. Având o suprafaţă de 41.543 kmp, este situată în vestul Europei şi are ca vecini Germania, Belgia, Marea Nordului.

Olanda este un amestec de tradiţie, ţara morilor de vânt şi a lalelelor şi ritmul rapid al vieţii europene moderne. Cu ani în urmă, ţara consta doar în câteva insule, despărţite de câteva dune de nisip de Marea Nordului. De-a lungul secolelor, aceste insule au fost legate una de alta, cu ajutorul ingeniozităţii şi măiestriei tipice olandeze. Olanda este şi o ţară cosmopolită, ale cărei oraşe cuprind o serie de muzee din epoca de aur a regatului iar scenele festivalurilor şi ale concertelor sunt pline de artişti veniţi din întreaga lume, purtaţi de spiritul new-age şi nonconformist al ţării.

Capitala şi principalele oraşe: Amsterdam (capitala), Haga (sediul administraţiei centrale al misiunilor diplomatice şi a numeroase organizaţii internaţionale), Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Maastricht. Amsterdam este un oraş mai discret în culoare, însă bogat în varietatea tonalităţilor rezultate din jocul luminii şi umbrei.

Culorile evoluează de la albul pur până la negrul aproape absolut. Amsterdam satisface gusturile fiecărui călător: de la cumpărături în marile centre comerciale şi în micile boutique-uri, până la savurarea unei cafele în atmosfera intimă din renumitele puburi şi cafenele şi la plimbările prin minunatele grădini publice ori o croazieră pe canalele din oraş. Amsterdam este, probabil, cel mai cunoscut oraş din nordul Europei. În secolul al XVII-lea, Amsterdam era considerat centrul economic al lumii, iar în prezent oraşul este cunoscut pentru caracterul său tolerant.

Termenul „Amsterdam” provine din alăturarea cuvintelor „dam” (în neerlandeză însemnând baraj) şi cuvântul „Amstel” (râu ce străbate oraşul). Prima atestare documentară a numelui Amsterdam o reprezintă un document emis la 27 octombrie 1275 de contele Floris al V-lea de Olanda şi Zeelanda, iar data la care Amsterdam a primit drepturile de oraş se presupune că a fost conferită de către episcopul de Utrecht Guy, în 1306.

Începând cu secolul al XIV-lea, Amsterdam a înflorit, datorită comerţului. Secolul al XVII-lea este considerat Era de aur a Amsterdamului, la începutul secolului devenind unul dintre cele mai bogate oraşe din lume. Secolele XVII şi XIX au reprezentat declinul prosperităţii, războaiele cu Anglia şi Franţa punându-şi amprenta pe economia oraşului.

Amsterdam-02

Sfârşitul secolului al XIX-lea este numit A doua eră de aur a oraşului, perioadă în care au fost construite muzee noi, o staţie de tren, sala de concerte Concertgebouw, considerată în primele trei ale lumii, şi Canalul Amsterdam-Rin, pentru a oferi oraşului legătură directă cu râul Rin, iar portului o legătură mai scurtă cu Marea Nordului.

Amsterdam este unul dintre oraşele turistice ale Europei bogate în obiective turistice. Între acestea amintim Muzeul Van Gogh, Cartierul Roşu, Muzeul Madame Tussauds, Piaţa Dam şi Monumentul Naţional, Casa Anne Frank, Palatul Regal, Muzeul Naţional – Rijksmuseum, Muzeul de tehnică Nemo, Fabrica Heineken, Piaţa Albert Cuyp, Artis Zoo Amsterdam, Parcul Vondel, Muzeul Torturilor, Muzeul Lalelelor, Muzeul de Istorie.

Muzeul Van Gogh – situat în Cartierul Muzeelor din Amsterdam, între Rijksmuseum şi Muzeul Stedelijk – cuprinde cea mai mare colecţie de tablouri ale lui Van Gogh din întreaga lume. Tablourile oferă posibilitatea vizitatorilor de a observa evoluţia artistului sau de a compara tablourile acestuia cu ale altor artişti ai secolului al XIX-lea. Muzeul oferă, de asemenea, şi expoziţii cu diverse subiecte artistice ale secolului al XIX-lea.

Muzeul-Van_Gogh-Amsterdam

Colecţia permanentă a Muzeului Van Gogh cuprinde lucrări ale lui Vincent Van Gogh precum şi lucrări ale altor artişti. Lucrările lui Van Gogh sunt prezentate în cinci perioade, fiecare reprezentând o fază diferită din viaţa şi creaţia marelui pictor. Cele cinci perioade şi zone ale muzeului sunt: Olanda, Paris, Arles, Saint-Remy şi Auvers-sur-Oise.

Muzeul figurilor de ceară Madame Tussauds situat în Piaţa Dam cuprinde o serie de exponate de ceară şi vedete cunoscute, însă şi personalităţi marcante ale istoriei. Muzeul reprezintă practic o sucursală a bine-cunoscutului muzeu londonez, care şi-a deschis ramuri şi în Berlin, New York ori Shanghai. În muzeu există şi o zonă în care se poate vedea cum arăta Amsterdam în trecut.(Text: Agerpres, Foto: hg2amsterdam.com, greendigitalcharter.eu, commons.wikimedia.org, Video: youtube.com)