Trupa Amadeus a luat fiinţă în 2000, la iniţiativa compozitorului Adrian Ordean, care dorea să alcătuiască o trupă de fete exclusiv instrumentală, dar actuală, în sensul îmbinării ritmului pop-dance cu instrumente electrice diferite.
Criteriile de selecţie au fost severe, Ordean căutând cele patru fete la Liceul de muzică „George Enescu” şi la Academia de Muzică din Bucureşti.
În 2001 a început înregistrările pentru albumul de debut, ”Continental”, produs tot de Adrian Ordean. Prima apariţie la televiziune a avut loc în februarie 2001.
Pe parcursul anilor 2002-2015, trupa Amadeus a lansat albumele ”Continental” (2002), ”Meridian” (2003), ”Freedom” (2004), ”The Island” (2007), ”24 ore” (2009), ”Confide in Me” (2012), ”Unstoppable” (2014).
Prima componenţă a trupei a fost Andreea Runceanu (vioară, voce), Cristina Filotti (keyboards), Alexandra Chişe (vioară) şi Graţiela Giolu (double bass).
În 2002, de Crăciun, fetele de la Amadeus au susţinut un concert pentru militarii români din baza militară americană aflată în Afganistan, iar în 2004 au cântat în deschiderea spectacolului lui Jose Carreras din Bucureşti. În acelaşi an, Amadeus a susţinut un concert în Dublin, Irlanda, în cadrul evenimentului care a marcat aderarea României la Uniunea Europeană, iar un an mai târziu, în 2005, trupa a cântat pentru evenimentul Formula 1 Awards din Viena, Austria.
Anul 2004 a adus plecarea Graţielei Giolu din trupă, ea fiind înlocuită de Alina Dinică. În 2007, Patricia Cimpoiaşu a înlocuit-o pe Alina Dinică în formula trupei. Tot în 2007, Amadeus a lansat primul featuring cu o cântăreaţă, Roxana Iacob, cea care a compus şi a interpretat piesele ”Up into the Sky”, ”My Eden is You” şi ”Love in Sicilia”. Noile piese au fost interpretate în 2008 în Piaţa San Marco din Veneţia, în timpul Carnavalului din acest oraş.
Din 2009, Amadeus a încheiat colaborarea cu compozitorul Adrian Ordean şi a început să colaboreze cu Xenti Runceanu. Repertoriul trupei a început să se îmbogăţească în anii următori, abordând diferite genuri muzicale, de la ”Bolero” (Ravel), ”Carmen” (Bizet) până la ”I Will Survive” (Gloria Gaynor) sau ”Viva la Vida” (Coldplay). Diversitatea repertoriului le-a adus un succes rapid, fiind solicitate în multe concerte. Repertoriul lor cuprindea de la muzică pop-dance, jazz, latino, ori prelucrări după muzică folclorică irlandeză, românească, country, rusească, până la teme celebre preluate din muzica clasică.
În 2010, Amadeus a concertat în cadrul World Expo Shanghai.
Anul 2014 a adus o nouă schimbare de componenţă, Alexandra Chişe şi Cristina Filotti fiind înlocuite de Bianca Gavrilescu (vioară) şi Naomi Anelis (pian, keyboards). Trupa a lansat noi piese precum ”Unstoppable”, ”E ziua noastră” şi coveruri ale unor cunoscute piese româneşti şi internaţionale precum ”Fericirea are chipul tău” (Mihaela Runceanu), ”Derniere Danse” (Indila), ”She’s The One” (Robbie Williams).
În 2014 şi 2015, Amadeus a susţinut concerte în ţări de pe patru continente în cadrul unor evenimente precum Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, Bienala de Artă de la Veneţia, balul Caritabil al St. George Lodge, Nigeria, dar şi evenimente exclusiviste din Istanbul, Cairo, Londra, Casablanca, Bruxelles, Astana. În august 2015, Amadeus a concertat în Bălţi, Republica Moldova, alături de Orchestra Naţională din Moldova.
Amadeus a lansat două tipuri de concerte: Classical Fairy tale (ca şi cvartet interpretând arii clasice şi contemporane) şi Amadeus The Show, în cadrul cărora, alături de Xenti Runceanu (keyboards) şi Ionut Fleancu (tobe), interpretează piese pop-rock româneşti şi internaţionale, potrivit site-ului amadeusmusic.ro. Pentru acest show trupa a folosit cele mai cunoscute teme din istoria muzicii, coregrafii speciale, rochii elegante, efecte spectaculoase de lumini, proiecţii, pe muzică semnată de Vivaldi, Shostakovich, Strauss, Ceaikovsky, Rossini, Bizet, Ravel sau Mozart.
Cvartetul Amadeus reprezintă unul dintre cele mai longevive şi mai apreciate proiecte muzicale din România. Stilul muzical fresh, virtuozitatea şi energia pe care le emană pe scenă au adus trupei o ascensiune rapidă. Amadeus a susţinut peste 800 de spectacole în ţară şi peste hotare, precizează amadeusmusic.ro.
Între concertele şi evenimentele la care a luat parte trupa se numără: Turcia — Festivalul de la Cesme 2006, recital în deschiderea Gipsy Kings; Alger — Festivalul Cultural European 2008; Singapore — „A celebration of international women talent 2005”; Munchen Herrenchimsee, 2004; Koln, Zurich, Viena (2006-2008); Afganistan — Khandahar, Bagram, Ziua României, 2003; Munchen — Nachtcafe Club, 2004; Izmir — Ziua României, 2006; Madrid — Concert sub patronajul Primăriei oraşului Madrid, 2005; Israel — turneu de 10 spectacole alături de Teatrul Evreiesc de Stat în Tel Aviv, Haifa, Netanya, Ierusalim, 2006; Italia — peste 20 de spectacole în Catania, Siracusa, Scili, Ragusa, Pozzallo, Licata, etc., 2003-2004.(Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Amadeus, Video: youtube.com)