Alina Cojocaru, una dintre cele mai apreciate balerine din lume

Alina-Cojocaru-01

Prim-balerina Alina Cojocaru, una dintre cele mai apreciate balerine la nivel mondial, s-a născut la 27 mai 1981, în Bucureşti.

A studiat la Kiev timp de şapte ani, începând de la vârsta de 9 ani, perfecţionându-se apoi, din 1997, la Școala Regală de Balet din Londra, în urma câştigării bursei Premiului Lausanne. Șase luni mai târziu se întoarce la Kiev, alăturându-se renumitei Companii de Balet, ca prim solist. Aici a dansat în spectacole precum ”Don Quijote” (spectacolul său de debut), ”Frumoasa din pădurea adormită”, ”Spărgătorul de nuci” şi ”Coppelia”.

Un an mai târziu, în noiembrie 1999, ea s-a alăturat Companiei Royal Ballet de la Londra (Covent Garden), iar la sfârşitul sezonului a fost promovată la rangul de solist. La 17 aprilie 2001, Sir Anthony Dowell o promovează la rangul de prim solist după performanţa sa din ”Giselle”. A dansat vreme de 13 ani, împreună cu Johan Kobborg — cu care formează un cuplu atât pe scenă, cât şi în afara acesteia—, în cadrul Royal Ballet, continuând să danseze, ca artist invitat, cu companii renumite din întreaga lume, precum American Ballet Theater, Hamburg Ballet, Tokyo Ballet ş.a.

În iunie 2013 Alina Cojocaru a părăsit Royal Ballet, alăturându-se English National Ballet.

A interpretat rolurile Odette-Odile din „Lacul lebedelor”, Julieta din „Romeo şi Julieta” (coregrafia Kenneth McMillan), Kitri în „Don Quijote” (în viziunea lui Rudolf Nureev), Olga şi Tatiana în „Evgheni Oneghin” (semnat de John Cranko), Nikiya în ”Baiadera” (realizată de Natalia Makarova) etc. În repertoriul său s-au mai adăugat titluri precum „Mayerling”, „Gong”, „Sylfida”, „Manon”,”Cinderella”.

Alina Cojocaru a apărut pentru prima oară pe o scenă românească în 2002, interpretând, alături de ansamblul Operei Naţionale din Bucureşti, rolul titular din ”Giselle”. În 2003, celebra balerină a revenit în ţara natală, pentru a dansa, alături de Johan Kobborg, la Gala de balet din cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”. În 2005, artista revine pentru a treia oară în România, tot împreună cu Johan Kobborg, în spectacolul ”Don Quijote”, alături de Baletul Operei Române. La începutul anului 2007 a susţinut, alături de Johan Kobborg, la Teatrul Naţional Bucureşti, alte două spectacole. A revenit pe scena românească, la Opera Naţională Bucureşti, în ianuarie 2008, în spectacolul de balet „Baiadera”.

Alina-Cojocaru-02

În 2010, Alina Cojocaru a fost invitatul special, alături de balerina Natalia Osipova, în sezonul de primăvară al American Ballet Theatre de la Metropolitan Opera House (New York), interpretând rolul principal, al prinţesei Aurora, în spectacolul ”Frumoasa din Pădurea Adormită”.

La 30 mai 2010 Alina Cojocaru şi Johann Kobborg, pe atunci prim-balerini la Royal Opera House Covent Garden, au evoluat pe scena Operei Naţionale Bucureşti într-un spectacol-eveniment cu „Giselle”, împreună cu soliştii Companiei de Balet şi ansamblul de balet al ONB. Înainte cu câteva zile, Alina Cojocaru a declarat  că pentru ea „dansul este un fel de a comunica cu oamenii”, iar rolul preferat rămâne Giselle. „Fiecare spectacol care urmează devine unul preferat, dar dacă a trecut un an şi nu am făcut Giselle, îi duc dorul”, declara atunci celebra balerină.

La 7 decembrie 2013, Alina Cojocaru a dansat în premiera naţională a baletului ”La Sylphide”, în coregrafia lui Johan Kobborg, la Opera Naţională Bucureşti. Alături de ea, un alt invitat de talie mondială în acest spectacol a fost prim-solistul Baletului Regal din Londra Steven McRae, câştigător al Premiului Dancing Times la categoria „Cel mai bun dansator” la National Dance Award (Marea Britanie, 2011).

Alina-Cojocaru-03

A revenit pe scena Operei Naţionale Bucureşti la 13 decembrie 2014, cu ocazia premierei de gală a baletului „La fille mal gardee”, în coregrafia celebrului Sir Frederick Ashton. În acest spectacol, în care a dansat alături de Johan Kobborg şi Robert Enache, Alina Cojocaru a interpretat rolul Lise.

În 2015 Alina Cojocaru apare din nou pe scena Operei Naţionale Bucureşti în spectacolele „Classical Symphony” în coregrafia lui Yuri Possokhov, „Petite Mort” în coregrafia lui Jiri Kylian şi „Marguerite and Armand”, în coregrafia lui Sir Frederick Ashton, precum şi în spectacolul „DSCH. The Dream”. A putut fi admirată, de asemenea, la gala de balet „World Ballet Stars” care a avut loc la 9 decembrie 2015, la Lincoln Center’s Rose Hall din New York, un spectacol unic ce a reunit balerini de top din România şi staruri ale baletului internaţional.

Printre distincţiile care i-au fost conferite Alinei Cojocaru se numără Ordinul Naţional de Merit în grad de Cavaler ”pentru performanţele sale prin care reprezintă şi impune talentul românesc pe marile scene ale lumii” (2002).

În ianuarie 2003, Alina Cojocaru a câştigat premiul Richard Sherrington pentru cea mai bună dansatoare, premiu decernat de către Critics Circle National Dance Awards, Marea Britanie. Un an mai târziu, a fost desemnată cea mai bună balerină în cadrul Festivalului ”Monaco Dance Forum” şi la Gala Premiilor Nijinsky. Tot în anul 2004, Ministerul român al Afacerilor Externe i-a acordat premiul „Diplomaţiei prin Cultură”, premiu primit în acel an şi de Ioan Holender.

Alina-Cojocaru-04

În 2005, a primit premiul TVR Internaţional, acordat pentru „stilul inconfundabil şi sinceritatea cu care abordează arta dansului, pentru strălucirea interpretativă care a propulsat-o pe marile scene ale lumii”. În februarie 2006, Alina Cojocaru a primit din partea revistei VIVA premiul pentru Artă şi Cultură. În 2009, evoluţia Alinei Cojocaru în spectacolul „Giselle” din 2001, la Royal Opera House din Londra, s-a clasat pe locul zece în topul celor mai bune dansuri ale deceniului.

Alina Cojocaru s-a numărat printre cele patru laureate ale premiului „Balerina deceniului”, decernat cu ocazia unei prestigioase gale internaţionale de balet „Stars of the 21st Century” desfăşurată în anul 2010 la Moscova. Balerina română a împărţit premiul cu Lucia Lacarra din Spania şi Svetlana Lunkina şi Diana Vishneva din Rusia.

La 15 noiembrie 2010 Alina Cojocaru s-a numărat, alături de Răzvan Mazilu, Ioan Holender, Dan Iordăchescu şi Felicia Filip, printre premianţii celei de a doua ediţii a Galei Premiilor VIP pentru artele spectacolului muzical, eveniment menit să răsplătească performanţele şi performerii în domeniu în anul 2010, care a avut loc la Opera Naţională Bucureşti.

A câştigat, în 2012, premiul Benois pentru cea mai bună balerină, una dintre cele mai râvnite distincţii în lumea baletului.

Alina Cojocaru a organizat pe parcursul ultimilor ani ”Gala Alina&Prietenii” în România şi la Londra, în sprijinul Fundaţiei Hospice ”Casa Speranţei”, de sprijinire a bolnavilor incurabili din spitalele româneşti. La 12 mai 2013, un astfel de eveniment a fost organizat la Sadler’s Wells, cel mai prestigios teatru de dans din Marea Britanie, fiind organizat de Fundaţia Hospice ”Casa Speranţei” cu sprijinul Institutului Cultural Român din Londra. Spectacolul de gală i-a avut ca invitaţi de marcă pe Daria Klimentova şi Vadim Muntagirov — prim-balerini ai English National Ballet, Steven McRae şi Johan Kobborg de la Royal Ballet, Thiago Bordin de la Hamburg Ballet. (Text si foto: Agerpres, Video: youtube.com)