Cantautorul Alexandru Andrieş, cunoscut folkist, jazz-man, blues-man, arhitect şi profesor, s-a născut la 13 octombrie 1954, la Braşov.
A absolvit Institutul de arhitectură ”Ion Mincu” din Capitală în 1980 şi este doctor în arhitectură din 2000. A lucrat ca arhitect la TCH Bucureşti (1980-1982), apoi a devenit lector la Catedra Proiectare de arhitectură la Institutul de Arhitectură ”Ion Mincu” din Bucureşti (1982), ulterior conferenţiar doctor la Institutul de Arhitectură ”Ion Mincu”.
Ca artist a debutat în 1974, în Club ”A”. În 1979, a participat la Festivalul de jazz&rock de la Braşov, cu trupa Basorelief, iar în 1984 a debutat discografic, la Electrecord, cu discul ”Interioare”.
Pe albumele sale poate fi ascultat interpretând vocal, la chitară, pian, muzicuţă, percuţii electronice. A devenit o prezenţă remarcată pe toate scenele din ţară, mai ales datorită mesajului pe care-l transmite muzica sa.
Este autor şi producător a peste 65 de apariţii discografice, între care amintim: ”Interioare” (1984), ”Despre distanţe” (1988), ”Trei oglinzi” (1989), ”Interzis” (1990), ”Aşteptând-o pe Maria” (1991), ”Decembrie/Vis cu îngeri” (1993), ”Balaurul verde/Tarom blues” (1995), ”Tăcerile din piept” (1996), ”Culori secrete” (1998), ”Texterioare” (1999), ”Vreme rea” (2000), ”Muzică de divorţ” (2001), ”Cântece de-a gata” (2002), ”Blues Expert — disc de ascultare şi de veselire” (2003), ”50/30/20” (2004 şi DVD, în 2005), ”Comandă specială” (2005), ”Tandreţuri” (DVD 2005), ”Ediţie specială” (DVD + CD, 2006), ”Nimic nu iese-aşa cum vrei” (2006), ”Legiunea străină soundtrack” (2007), ”Videoarhiva” (DVD 1,2,3, 2007), ”Ninge iar…” (2007), ”Acustic la ACT” (DVD, 2008), ”Du-mă înapoi” (2010), ”Du-mă înapoi 2” (2010), ”Vechituri” (2010), ”Incorekt” (2011), ”JT” (2012).
A semnat coloana sonoră a filmului lui Mircea Daneliuc „Legiunea Străină”, dar şi afişul acestui film. De asemenea, a scris coloana sonoră a filmului lui Horaţiu Mălăele „Nunta mută”. A apărut în propriul rol în filmul lui Stere Gulea „Piaţa Universităţii – România”, conform site-ului cinemagia.ro.
Este membru al Uniunii Arhitecţilor din România (din 1980), al Uniunii Scriitorilor din România (din 1994), al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (din 1994).
A scris versuri şi a colaborat cu artişti români printre care Mircea Baniciu, Nicu Alifantis, Aura Urziceanu, Doru Căplescu, Laurenţiu Cazan, Sfinx, Paula Seling, Mircea Tiberian, Valeriu Sterian, Dan Mândrilă, Tudy Zaharescu.
În noiembrie 2007, Alexandru Andrieş şi trupa sa au lansat albumul ”Live la Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României”, o înregistrare a concertului susţinut de artist şi trupa sa, ”Electric Cotcodac” (George Baicea – chitară solo, Maria Ioana Mântuleasa – voce, Sorin Romanescu – chitară solo, Cristian Soleanu – saxofon, Eugen Tegu – bas şi Tudy Zaharescu – tobe), în 4 decembrie 2006, la Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României. Printre piesele de pe album se numără ”Felix, motanul”, ”Beatles pe plajă”, ”Am o problemă”.
În afară de muzică, este pasionat de desen, pictură, scrie versuri şi proză. A publicat articole în revistele ”Arhitectura”, ”România literară”, ”Astra”, ”Luceafărul”, în cataloagele diverselor concursuri internaţionale de arhitectură, a realizat grafica a peste 30 de albume, coperte de cărţi şi de discuri, casete video ş.a.
Primul volum (proză), ”Singur acasă”, a fost predat, în 1976, Editurii Cartea Românească, dar a fost publicat abia în 1992. În 1991 i-au fost publicate volumele de versuri ”Aşteptând-o pe Maria” (Pro Art & Architecture) şi ”La mulţi ani, Dylan” (Editura Pronto, Braşov), un volum în care a publicat adaptări în limba română ale pieselor lui Bob Dylan. Au urmat volumele „Singur acasă” (1992), „Petala” (2009), ”Desen şi arhitectură” (2009) şi cu ”Cu mătuşa prin România” (2012, carte şi DVD).
La 10 decembrie 2004, i-a fost conferit Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria B – Muzică, ”pentru contribuţiile deosebite în activitatea artistică şi culturală din ţara noastră”.
Alte premii acordate artistului de-a lungul carierei – Premiul ACIN pentru cel mai bun scurt-metraj muzical acordat filmului de autor „Despre distanţe” şi Premiul III la Festivalul Internaţional de la Sofia pentru acelaşi film (1982), Premiul pentru cel mai vândut disc al anului, albumul ”Interzis”, oferit de casa de discuri Electrecord (1990), Premiul trustului de presă ”Tineretul Liber” pentru întreaga activitate discografică (1990), Premiul pentru cel mai bun cantautor oferit de revista ”Vox Pop & Rock” (1992), Premiul Interpretul anului oferit de Radio Contact (1994), Premiul pentru întreaga activitate oferit la Festivalul „Om bun” (1999), Premiul Colegiului criticilor muzicali din România (2000), Premiul Industriei Muzicale Româneşti la categoria „Cel mai bun album jazz-blues” – ”Vreme rea” (2001), Premiul Industriei Muzicale Româneşti la categoria „Cel mai bun album jazz-blues” – ”Muzică de divorţ” (2002), Premiul special pentru cea mai prodigioasă activitate discografică – Premiile Muzicale Radio România Actualităţi ediţia a IV-a (2006).
În 2013, a lansat albumele ”Excelsior”, ”Du-mă înapoi 4” şi ”Cântece piratereşti”, iar în mai 2014 a fost lansată ediţia aniversară a primului album semnat Alexandru Andrieş — ”Interioare”. Acesta conţine nouă cântece preluate de pe albumul de debut şi prezentate într-o variantă nouă, inedită.
Turneul ”Interioare”, început la 24 septembrie 2014, la Timişoara, a continuat la Cluj, Piatra Neamţ, Suceava, Braşov şi s-a încheiat la 13 octombrie, la Bucureşti, cu un concert la Sala Radio, unde Alexandru Andrieş a prezentat varianta remasterizată a albumului „Interioare”.
În 2015 a participat la prima ediţie a Festivalului de Muzică Bună de la Tulcea, iar la scurt timp a început un turneu cu piesele de pe albumul ”Muzică de divorţ”, care a cuprins concerte în Iaşi, Piatra Neamţ, Braşov, Oradea şi Timişoara, în formulă de patru, alături de Ioana Maria Mîntulescu, Sorin Romanescu şi Berti Barbera.
Alexe, cum îi spun prietenii, se caracterizează în cartea sa ”Aşteptînd-o pe Maria”, apărută în 1991 la Pro Art & Architecture:
„M-am născut în Braşov pe vremea când oraşul se numea Stalin, iar data exactă, în caz că vă interesează, este 13 octombrie 1954. Bineînţeles că dacă aţi fi vorbit acum 30 de ani cu oricine mă cunoştea, inclusiv mama, tata, sora, bunica, bunicul, mătuşa, tanti Lica, unchiul Mitică, străbunica şi prietenele ei din vecini, n-aţi fi putut bănui că aveam să devin o persoană cunoscută, cineva bun să dea interviuri, să apară la televizor (rar, aşa-i, dar totuşi!), să-şi dea cu părerea de una, de alta. Aţi fi aflat în schimb că sunt mofturos, că le mănânc sufletul cu încăpăţânarea mea absolut inexplicabilă (…’la noi în familie, nimeni’…), că doar cu cleştele scoţi vorbele din gura mea, şi doar noaptea las din mână creionul ăla nenorocit cu care-am zmângălit oricum tot ce se putea zmângăli prin casă, ba chiar şi prin vecini… Ce bine că acum 30 de ani nu se interesa nimeni de mine, nu-i aşa? Știu, o să vreţi acum să ştiţi cum s-a întâmplat, cum se întâmplă în continuare, cine m-a ajutat, cât m-a costat, de ce aşa, de ce nu altfel, dacă chiar nu am telefon sau… (Nicu Alifantis: ‘Ai telefon, las’ c-aflăm noi numărul, pân’ la urmă’…Eu: ‘Zău, n-am’.
Nicu: ‘Ar fi mai bine să ai. Abia dacă n-ai, e de-a dreptul dubios’…) Dar asta nu-i o carte de interviuri, păreri şi gusturi, preferinţe sau dezvăluiri senzaţionale (…’păi dacă n-ar fi fost ceva, avea el faţă să cânte ce-a cântat, ani de zile ?… Că doar n-o fi nebun!’…), asta e pur şi simplu o culegere de texte de cântece ca, dacă aveţi vreodată chef să fredonaţi ‘La Rovine’ sau mai ştiu eu ce altă melodie, să puteţi avea cuvintele în faţa ochilor (de câte ori n-aş fi avut eu nevoie de cartea asta, la concertele în care, fără să mi se fi suflat din sală, n-aş mai fi putut continua propriile mele cântece!!! …’auzi, şi chiar scrii tu şi cuvintele, şi melodia, să se şi potrivească?!?’…) Asta-i tot, zău că da. Dacă vă place, e-n regulă. Dacă nu vă place … ştiu şi eu ? Încercaţi şi mâine, cine ştie…”, conform site-ului alexandries.free.fr.
În 2016 a susţinut recitaluri la Gala Folk You! din Bucureşti (octombrie), apoi la Festivalul Bistriţa Folk, ajuns la cea de-a XV-a ediţie (noiembrie), Cluj Blues Fest, singurul festival de blues din Cluj-Napoca (septembrie 2017), unde a susţinut un concert alături de Sorin Romanescu, George Baicea, Berti Barbera şi Maria Ioana Mântulescu, la a şasea ediţie a Galei Smart Folk You! Florian Pittiş (Bucureşti, septembrie 2017).
În perioada 28 septembrie – 13 octombrie 2019, Alexandru Andrieş a susţinut turneul ”Andrieş – Iese la pensie”, cu primul concert la Constanţa, apoi la Tulcea, Cluj, Iaşi, Braşov, Sibiu, Timişoara şi ultimul, la Bucureşti. Turneul marcheză retragerea muzicianului din activitatea sa profesională, de profesor în cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism ”Ion Mincu” din Bucureşti, dar o continuă în aceeaşi măsură pe cea muzicală. (Text: Agerpres, Foto si video: youtube.com)