Alex Velea a început să cînte de la 9 ani

Alexandru Ionuţ Velea, cunoscut ca Alex Velea, s-a născut la 13 mai 1984, la Craiova. A fost pasionat de muzică de mic, începând să cânte la 9 ani, iar la 11 ani era elev al Palatului Copiilor.

De la vârsta de 16 ani, a studiat timp de patru ani canto clasic.

La finalul anului 2003 a câştigat emisiunea Star Factory, iar apoi a colaborat cu Anna Lesko la o melodie de pe albumul acesteia ”Pentru tine”, lansat în 2004.

A urmat colaborarea cu Anda Adam la melodia ”Ce ţi-aş face (Selecta)” de pe albumul ”Confidenţial”, care a fost intens difuzată de posturile de radio şi de televiziune.

Albumul de debut al lui Alex Velea a fost ”Yamasha”, apărut în 2006. La acest album Alex a colaborat cu Marius Moga, Smiley, Connect-R, Matteo şi Don Baxter, rezultatul fiind un mix original de R’n’B, hip hop şi pop. Cele trei single-uri extrase de pe acest album, ”Yamasha”, ”Dragoste la prima vedere” şi ”Doamna mea” au fost foarte bine primite de public şi i-au adus lui Alex din ce în ce mai mulţi fani, potrivit paginii de Facebook a artistului — www.facebook.com/pg/alexveleaonline.

Colaborările cu alţi artişti din generaţia lui au continuat — Mandinga (”Când sunt cu tine”), Connect-R (”Dacă dragostea dispare”), CIA (”Mai vrei”), Smiley (”Am bani de dat”), Puya (”Secret”), Grasu XXL (”Turnin”’).

Alex Velea a primit discul de aur pentru albumul ”Yamasha”, dar şi premii la Romanian Music Awards, categoriile Best Show, Best Male, Best New Artist.

În 2009 a lansat două single-uri care au urcat imediat în topul preferinţelor publicului, ”Doar ea” şi ”Secret”, la cel de-al doilea colaborând cu Puya. Ambele single-uri au fost extrase de pe albumul ”Secret”, produs de HaHaHa Production, care a fost lansat în 2010.

Pe acelaşi album figurează şi piesa ”Don’t say it’s over”, care a avut o promovare originală, Alex reuşind să adune peste 1.500 de dansatori într-un flash mob, în Piaţa Constituţiei, în iunie 2010. Piesa a avut succes nu doar în ţara noastră, ci şi în Germania, Austria, Elveţia, Cehia, Slovacia, Franţa, Ungaria, Polonia, Spania, Suedia, Norvegia, conform site-ului artistului, www.alexvelea.com.

Alex a jucat, alături de prietenii săi Smiley, Omu Negru, C.R.B.L., în comedia ”Un film simplu” (2008) regizată de Tommy Gatsoulis. În 2011, a jucat în filmul „Naşa”, în rolul lui „Spânu”. De asemenea, a apărut, în 2014, în pelicula ”Selfie”, iar în 2015 a jucat rolul ”Lunganu” în comedia ”Ca niciodată: A fost odată”, în regia lui Bogdan Drăgulescu, avându-i parteneri pe platourile de filmare pe Medeea Marinescu, Ilinca Goia, Cristian Iacob, Gabi Jugaru.

Single-ul ”Whisper”, lansat în 2011, anunţa apariţia unui nou album, cu 15 piese, produs tot de HaHaHa Production. Un an mai târziu, a revenit cu un nou single, ”Când noaptea vine”, urmat de ”Minim doi”. La ediţia din 2012 a Romanian Music Awards, Alex a primit titlul pentru Best Pop artist.

În toamna aceluiaşi an a lansat, împreună cu Smiley şi Don Baxter, piesa ”Cai verzi pe pereţi”, pentru care a fost filmat un videoclip care a strâns peste 16 milioane de vizualizări pe YouTube, la şase luni de la apariţie. Acest succes a fost răsplătit cu Premiul pentru cel mai vizualizat videoclip pe YouTube, la prima ediţie On Air Music Awards.

În primăvara anului 2013, Alex a lansat, alături de Smiley, piesa ”Dincolo de cuvinte”, care a pătruns în playlist-urile posturilor de radio din România, fiind printre cele mai difuzate piese timp de mai multe luni de la lansare. În acelaşi an, a lansat piesele ”E marfă tare” şi continuarea melodiei într-o colaborare cu Pacha Man ”Aia e”.

Anul 2014 a adus lansarea altor piese de succes — „Din vina ta”, „Defectul tău sunt eu” — care beneficiază de un videoclip în care Alex apare alături de soţia sa, cântăreaţa Antonia—, iar în 2015 au fost lansate single-urile „Tiki Taka”, „Partea a doua (Din vina ta)” feat. Rashid.

Între cele mai recente piese lansate de Alex Velea se numără „Ziua mea”, „Degeaba” şi „Dulce împăcare”, toate apărute în 2016. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/Alex Velea, Video: youtube.com)