Alanis Morissette a scris primele melodii la 9 ani

alanis-morisette

Alanis Morissette s-a născut la 1 iunie 1974, în Ottawa, Canada. A început să studieze pianul la vârsta de 6 ani, iar la 7 ani deja compunea.

A scris primele melodii la 9 ani. La 11 ani a intrat în distribuţia unui show de televiziune pentru copii. Cântă la pian, chitară, flaut, muzicuţă.

În 1987 şi-a folosit banii câştigaţi pentru a înregistra primul cântec, „Fate Stay With Me”. În ciuda vârstei fragede, muzica lui Alanis avea ca temă singurătatea şi suferinţa. Cântecul a atras atenţia casei de producţie MCA Canada, iar la 14 ani Morissette a semnat un contract cu compania. A lansat primul album, ”Alanis”, în 1991.

Tânăra artistă a câştigat cu acest album Discul de platină şi Canadian Juno Award pentru Cea mai promiţătoare artistă. Un an mai târziu, în 1992, a lansat al doilea album — ”Now Is The Time”, potrivit site-ului www.biography.com.

Cariera artistei a cunoscut succesul odată cu mutarea ei, în 1994, la Los Angeles. Acolo a început să caute producători şi colaboratori pentru promovarea celui de-al doilea album.

Rezultatul colaborării ei cu veteranul în ale muzicii Glen Ballard s-a concretizat în albumul ”Jagged Little Pill”, lansat în 1995 de Maverick Records. Cu un sound alternativ, single-ul „You Oughta Know” a intrat în atenţia MTV. Un an mai târziu, albumul a câştigat mai multe premii Grammy, inclusiv Albumul anului.

Ca răspuns al popularităţii albumului, Alanis Morissette a pornit într-un lung turneu de promovare. Următorul album, ”Supposed Former Infatuation Junkie” lansat în 1998, a urcat în topurile muzicale pe primele locuri.

În 2001 Morissette a hotărât să lucreze pe cont propriu, scriind şi producând singură albumul ”Under Rug Swept”, care includea hitul „Hands Clean”. Albumul s-a vândut în milioane de exemplare în SUA şi a câştigat Discul de platină în Canada. Următorul album, lansat în 2004, ”So-Called Chaos ”, a fost promovat printr-un turneu împreună cu Barenaked Ladies, iar în 2005, a cântat piese de pe acesta în deschidere la un concert Rolling Stones, precizează site-ul amintit.

În 2003 a apărut şi pe Broadway în piesa „The Exonerated”, conform cinemarx.ro. În februarie 2005 a devenit cetăţean al Statelor Unite ale Americii, dar şi-a păstrat şi cetăţenia canadiană.

Anul 2007 a adus un videoclip înregistrat după piesa „My Humps”, cover după „The Black Eyed Peas”, care a strâns imediat record de vizualizări. Un an mai târziu a lansat albumul ”Flavors of Entanglement”.

În acelaşi timp, Morissette a continuat să facă film şi televiziune. A primit un rol în filmul ”Dogma” (1999) şi a jucat în show-ul de televiziune ”Weeds” (2009-2010). De asemenea, a avut apariţii în ”Sex and the City”, ”Curb Your Enthusiasm” şi ”Nip/Tuck”.

Artista a lansat al optulea album de studio, ”Havoc and Bright Lights”, în 2012. Cântăreaţa a continuat să compună, să cânte şi să joace, având numeroase apariţii în spectacole caritabile. De asemenea, a început să scrie o rubrică în publicaţia The Guardian.

În 2013 a apărut albumul ”Live at Montreux 2012”. De-a lungul carierei muzicale, a vândut peste 60 de milioane de albume în toată lumea, a câştigat 7 premii Grammy şi 12 premii Juno, precizează cinemarx.ro.

Alanis Morisette s-a căsătorit în mai 2010 cu Mario „MC Souleye” Treadway, iar în decembrie acelaşi an s-a născut fiul lor Ever Imre. Morissette are şi o fiică, Onyx Solace, născută în iunie 2016. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Alanis Morisette, Video: youtube.com)