Agnetha Fältskog, blonda de la ABBA

Agnetha Faltskog-01

Agnetha Fältskog este o artistă apreciată în Suedia, însă numele său va fi întotdeauna asociat celebrei formaţii a anilor ’70 – ABBA. Cântăreaţa suedeză s-a născut în oraşul Jönköping, la 5 aprilie 1950. Muzica a intrat devreme în viaţa sa.

La şase ani compunea primul său cântec, iar la opt ani lua lecţii de pian. A cântat în corul bisericii, iar la 13 ani a format grupul „The Cambers”.

A părăsit şcoala la 15 ani, pentru a-şi construi o carieră în muzică. Pentru o perioadă de doi ani, artista a cântat alături de trupa „Bernt Enghardt”. Potrivit agnetha.com, single-ul de debut al artistei „Jag var sĺ kär” („I Was So In Love”) a fost lansat la 28 ianuarie 1967 de către Cupol Records, a ajuns în topul suedez şi a fost vândut în 80.000 de exemplare. Versurile melodiei au fost scrise de artista suedeză. La începutul anului 1968 a fost lansat albumul de debut al cântăreţei, intitulat „Agnetha Fältskog”, urmat, în 1969, de cel de-al doilea album solo „Agnetha Fältskog vol. 2”.

În mai 1970 a fost lansat cel de-al doilea single – „Ta Det Bara Med Ro / Som Ett Eko”, iar spre sfârşitul anului cel de-al treilea album solo „Som jag ärh („As I Am”). Al patrulea album „När en vacker tanke blir en sĺng”(„When A Beautiful Thought Becomes A Song”) a fost lansat în noiembrie 1971. În 1969 l-a întâlnit pe viitorul său soţ, compozitorul şi muzicianul Björn Ulvaeus. Cei doi s-au căsătorit anul următor, însă Agnetha şi-a continuat cariera solo, chiar dacă începuse să cânte alături de Benny Andersson, partenerul de compoziţii al lui Björn, şi logodnica acestuia Anni-Frid Lyngstad, care au devenit mai târziu membri ai celebrei formaţii ABBA. Agnetha şi Björn au divorţat în 1979.

Trupa suedeză ABBA a fost în repetate rânduri pe prima poziţie în topurile din întreaga lume, între 1974 şi 1982, anul în care formaţia s-a destrămat. ABBA s-a făcut remarcată prin câştigarea concursului Eurovision cu piesa „Waterloo”, în 1974. Formaţia a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame în 2010. Chiar dacă timpul său era în întregime ocupat de proiectul ABBA, Agnetha a lansat, la 1 decembrie 1975, cel de-al cincilea album solo, cântat în suedeză, „Eleven Women In One House”. Muzica a fost compusă şi realizată de Agnetha, pe versurile lui Bosse Carlgren. Un nou single intitulat „Never again”a fost lansat în 1982.

Au urmat albumele: „Wrap Your Arms Around Me” (1983, primul album solo în limba engleză, produs de Mike Chapman), „Eyes Of A Woman”(1985, produs de Eric Stewart) şi „I Stand Alone” (1987, produs de Peter Cetera), care a intrat în topul suedez pe locul I. În 1983 artista a jucat rolul principal în filmul „Raskenstam”, care a avut un mare succes în Suedia. Ea a mai jucat, înainte de ABBA, în versiunea suedeză a musicalului „Jesus Christ Superstar”.

Agnetha Faltskog-02

Cântăreaţa s-a retras din viaţa publică până în 1996, când a revenit cu o autobiografie intitulată „As I Am”, lansată alături de compilaţia „My Love, My Life” (doar în Europa). În 2004, Agnetha revine cu un nou CD – „My Colouring Book”, care a fost vândut în peste 1.000.000 de exemplare în întreaga lume. În martie 2013, Agnetha Fältskog a revenit pe scena muzicală, după o pauză de nouă ani, cu un single intitulat „When You Really Loved Someone”.

Albumul de pe care a fost extras acest single, intitulat „A”, a fost lansat în mai 2013. Un alt single de pe acelaşi album, „Dance Your Pain Away”, a fost lansat în iulie 2013. Pentru vânzările ultimului album a fost recompensată cu Discul de Aur, în cadrul unui eveniment ce a avut loc la un festival din Stockholm, în august 2013. (Text: Agerpres, Foto: independent.co.uk, agnetha.com, Video: youtube.com)