Adrian Daminescu împlineşte 61 de ani

adrian-daminescu-01

Adrian Daminescu s-a născut la 2 octombrie 1956, la Timişoara, într-o familie de muzicieni. Tatăl, Constantin Daminescu, era un cunoscut compozitor şi dirijor, iar mama, Aznif Elisabeta Daminescu, era soprană a scenei lirice la acea vreme.

La numai patru ani, tatal său îi cumpără o vioară, dar ulterior micul Adrian şi-a îndreptat atenţia către pian, pe care l-a studiat până la 12 ani, următorul instrument abordat fiind violoncelul, timp de 16 ani. Termină gimnaziul la Liceul de muzică din Constanţa. Vacanţele le petrecea la Timişoara, la bunicii din partea tatălui (bunicul de origine germană şi bunica de origine cehă) şi la Bucureşti, la bunicii materni de origine armeană.

La vârsta de 9 ani participă la emisiunea ”Dialog la distanţă” realizată de Adrian Păunescu, unde interpretează cu mare succes canţoneta italiană ”Mama”, potrivit paginii de Facebook a artistului.

În 1970, s-a înscris la Liceul de muzică din Timişoara, iar în 1972 debuta în grupul Promuzica, alături de Ilie Stepan, Perin Boyan, Erly Krauser şi alţii. În 1974, pleacă din Promuzica şi înfiinţează, alături de Octavian Peagu, un grup de folk progresiv, Helicoidal. Un an mai târziu, în vara anului 1975, la festivalul ”Primăvara baladelor”, grupul câştiga voturile publicului şi ale juriului condus de Adrian Păunescu, precum şi Premiul de Popularitate, conform site-ului biografii.famouswhy.ro.

adrian-daminescu-02

Între 1975-1977, ultimii doi ani de liceu, studiază canto cu profesoara Georgeta Stoleriu, în Capitală, la Liceul ”Dinu Lipatti”. Este admis la Conservatorul ”Ciprian Porumbescu”, student la secţia canto, avându-i profesori pe Ion Stoian, Georgeta Stoleriu şi, mai târziu, pe Ion Pop.

În acelaşi an, după Bacalaureat, şi-a făcut debutul scenic la Opera din Constanţa, sub bagheta tatălui, în spectacolele estivale interpretând rolul Eisenstein din ”Liliacul” şi Papacoda din ”O noapte în Veneţia”, ambele în limba germană.

În Conservator a pus bazele grupului Basorelief, împreună cu fraţii Adrian şi Mircea Romcescu, iar în 1980 a înfiinţat grupul rock Blitz. În 1983, grupul se destramă şi Adrian Daminescu devine solistul trupei Columna până în 1990, alături de Adrian Albulescu (Chiţu) – chitară, Constantin Răducu (Costel) – tobe, Tolea – clape, Idu Barbu – clape, Anton Hasiasi – bas, în acea perioadă Columna fiind trupă de vârf în hard-rock-ul autohton.

În 14 februarie 1990, pleacă la Londra, căsătorindu-se cu Francis Suzane Wocker. Participă în Anglia la emisiuni ce priveau evenimentele petrecute în ţară şi, sensibilizat de ce se întâmpla, compune piesa ”România”, care devine cel mai apreciat hit românesc al diasporei din toată lumea.

Începe să compună şi finalizează primul său album (1995), intitulat ”Bucăţi din mine”, care cuprinde starea de spirit generală a poporului său. Doi ani mai târziu se desparte de Francis şi revine în România. În 1997, se naşte fiica sa, Ana Elisabeta. Compune muzică de film din a doua jumătate a anilor 1990, precizează site-ul biografii famouswhy.ro.

Urmează o perioadă în care artistul se retrage în studioul său, dedicându-se compoziţiei, cu precădere muzicii de film. Compune ”Întoarcerea prinţului dragon”, coloane sonore pentru diverse case de film din străinătate, lăsând pe planul doi cariera de solist.

Între piesele lansate de artist se numără ”Într-o zi”, ”Și m-am îndrăgostit de tine”, ”Portret de fată”, ”Ochii tăi”, ”Nu te voi uita niciodată”, ”Mai dă-mi o speranţă”, ”Mai ştiu”, ”Nu poţi uita”, ”Aşteptând să vii”, ”Îmi spui vorbe-n vânt”, ”Eu te voi iubi”, ”Alături de tine”, ”Plouă cu flori” şi multe altele.

La festivalul de la Mamaia din 1991 a cântat în duet cu Mădălina Manole piesa ”E vina ta”.

Anul 2005 a reprezentat anul de cotitură, când a cunoscut-o pe actuala sa soţie, Dana. Adrian Daminescu s-a întors la viaţa artistică, la scenă, emisiuni televizate, spectacole, evenimente care pentru el au reprezentat o a doua naştere. Ultimii ani au fost creativi, scoţând în evidenţă un talent didactic nativ — pregătirea unui grup de copii talentaţi, pe care i-a promovat în media.

În ultima perioadă, este o prezenţă constantă în spectacole şi turnee în ţară şi în străinătate, precum şi în emisiuni de televiziune. Este pasionat de pescuit. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Adrian Daminescu , Video: youtube.com)