Academia de muzică de la Betleem

muzica-Betleem-02

Înfiinţată în localitatea Beit Jala, din guvernoratul Betleem, în urmă cu 20 de ani, Academia de muzică este, în ciuda denumirii pompoase, un ONG care îşi propune să popularizeze muzica în societate, în special în rândul copiilor şi tinerilor, dintre care mulţi, provenind din medii defavorizate, nu ar avea altfel nicio şansă la o educaţie muzicală.

Deşi nu toţi absolvenţii urmează apoi studii muzicale la universitate, cei care conduc Academia spun că principalul lor scop, acela de a-i învăţa pe copii, dar şi familiile lor, cum poate muzica să le îmbogăţească viaţa, a fost realizat.

La etajul al doilea al clădirii vechi din Beit Jala în care se află Academia de muzică din Betleem participă la cursuri 80 de elevi cu vârste cuprinse între 8 şi 18 ani, sub îndrumarea a 11 profesori şi patru persoane reprezentând personal administrativ. Dintre aceşti copii şi adolescenţi care vin la Academia de muzică din Betleem doar o parte îşi permit să plătească aceste studii de muzică, pe care le realizează în paralel cu sistemul de învăţământ de stat.

muzica-Betleem-03

Reem Handal, manager general al Academiei de muzică, spune că ONG-ul pe care-l reprezintă acordă burse unui număr de 25 de elevi anual, valoarea fiecărei burse fiind de circa 700 de dolari pe an.

Aici, copiii pot învăţa să cânte la pian, tobe, chitară electrică şi clasică, vioară, violoncel sau instrumente arabe, precum aşa-numitul ‘oud’, un gen de lăută.

‘De multe ori încercăm să găsim pe cineva care să plătească aceste burse pentru elevi, întrucât mulţi nu au bani să studieze chiar dacă sunt talentaţi. Avem 25 de elevi care primesc bursă anual, printre care şi tineri care suferă de un handicap. De asemenea, câţiva dintre ei provin din tabere de refugiaţi’, ne-a declarat ea.

După absolvirea academiei de muzică, unii tineri îşi continuă studiile la universitate, în timp ce alţii aleg să cânte pentru a-şi câştiga existenţa.

‘Avem mulţi foşti elevi care cântă în formaţii, unii predau muzică, iar alţii au plecat din oraş şi concertează’, ne-a povestit Reem Handal.

Misiunea Academiei nu se opreşte însă aici. Aceasta organizează şi workshopuri pentru copiii din familiile sărace sau din tabere de refugiaţi, dar şi din zone rurale izolate.

‘De exemplu, la sfârşitul săptămânii avem un workshop pentru copiii fără familii, îi aducem aici, discutăm cu ei şi le facem daruri. De multe ori mergem şi în sate în care copiii au de suferit din cauza colonizării şi a ocupaţiei şi uneori ţinem concerte. Mulţi dintre palestinienii din zona Nablus, din jurul taberelor pentru refugiaţi, nu ştiu nimic despre muzică aşa că noi le arătăm instrumentele şi uneori profesorii le cântă la ele’, a mai relatat managerul Academiei.

muzica-Betleem-01

Printre profesorii care activează în cadrul academiei este şi Suleiman Alloussi, doctor în industrie alimentară la Universitatea Al-Quds, care cântă la un instrument numit ‘oud’, un fel de lăută cu corzi duble, şi la vioară, şi îi învaţă şi pe copii să descopere bucuria muzicii. El a povestit că a învăţat singur să cânte, după ureche, pentru că pe vremea lui nu existau multe şcoli unde să înveţi muzică.

‘Prin intermediul muzicii putem face multe lucruri. Chiar când eram student asta m-a ajutat mult, pentru că, atunci când aveam probleme cu studiile, cântam puţin şi totul era bine‘, ne-a povestit Suleiman în franceză, întrucât şi-a făcut studiile în Franţa.

Din 2000, de când şi-a terminat studiile în Franţa, îi învaţă să cânte la oud şi la vioară pe tinerii palestinieni. Între timp, muzica a devenit o pasiune şi pentru fiul său de 21 de ani, care susţine concerte alături de tinerii şi profesorii de la Academia de muzică.

‘El are 21 de ani şi studiază la universitate informatica, dar îi place să facă muzică’, ne-a mai spus dr. Alloussi.

Dr. Saleem Zoughbi, preşedintele Academiei de muzică din Betleem, spune că este mândru de ce au reuşit el şi colegii lui în cei 20 de ani de activitate.

‘Suntem foarte mândri de ce am realizat. Nu am intenţionat să creăm o instituţie superioară pentru educaţie muzicală, o universitate. Ceea ce am vrut a fost să învăţăm tinerii şi să creştem gradul de conştientizare în societate faţă de muzică. Pentru că acum câteva zeci de ani, când eram eu elev, nu am putut găsi un loc în care să studiez muzica, cu excepţia instituţiilor private care costau foarte mulţi bani. Asta e cea mai mare realizare a noastră. Faptul că am avut absolvenţi mulţi elevi de şcoală elementară şi de liceu. Încurajăm tinerii să urmeze muzică la universitate, dar oamenii vor să fie ingineri, fizicieni, ziarişti şi foarte puţini se specializează în muzică’, ne-a spus Saleem Zoughbi.

El a precizat că este foarte mulţumit că Academia de muzică lucrează în folosul comunităţii, organizând de exemplu un concurs naţional de pian pentru copii şi tineri care este ‘foarte reputat în lumea arabă’. ‘În 2008, cu ajutorul olandezilor, am înfiinţat Institutul pentru muzică sacră care susţine concerte şi workshopuri’, a adăugat el.

muzica-Betleem-04

Întrebat despre un moment fericit pe care l-a trăit în cei 20 de ani de când strânge bani pentru a face posibilă existenţa Academiei de muzică, Saleem Zoughbi ne vorbeşte despre cu totul altceva, respectiv despre moartea a doi elevi ai Academiei în tiruri ale armatei israeliene, moment pe care îl consideră ‘semnificativ’ pentru istoria instituţiei.

‘Doi dintre elevii noştri buni au fost împuşcaţi de militari israelieni. Primul, o fată de circa opt ani, creştină, care cânta la pian, a fost împuşcată accidental în urmă cu circa 12 ani, după ce a tatăl ei a luat-o de la şcoală. Al doilea a fost un tânăr din tabăra pentru refugiaţi Dehesha, un violoncelist împreună cu care am concertat de mai multe ori şi a fost ucis acum zece ani în urma unui tir cu obuze asupra casei lui. Avea 18 ani şi iubea muzica. Dar, în pofida acestui fapt, mulţi elevi cu vârste între 8 şi 14-15 ani din zonă ştiu acum despre Beethoven, despre Chopin, ascultă muzica arabă, unii chiar cântă, chiar dacă nu vor să fie muzicieni. Comunitatea noastră şi părinţii acestor copii încep să înţeleagă semnificaţia muzicii şi felul în care ne îmbogăţeşte viaţa’, a povestit cu emoţie preşedintele Academiei.

El susţine că Academia primeşte în vizită foarte mulţi muzicieni şi artişti din întreaga lume şi adresează o invitaţie în acest sens chiar şi micilor muzicieni din România.

‘Sperăm, şi este o invitaţie din inimă pentru oricine va răspunde la ea, să aducem aici tineri muzicieni români, cu vârste de la 12-13 ani în sus, care iubesc muzica. Am fi foarte bucuroşi să le asigurăm cazarea pentru ca ei să vină să cânte împreună cu palestinieni de vârsta lor. Bineînţeles, vom fi fericiţi să trimitem copii palestinieni în România. Putem rezolva finanţarea odată ce credem în acest lucru. Chiar dacă guvernele nu ne ajută, putem face ceva’, ne-a asigurat dr. Saleem Zoughbi.  (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Bethlehem Academy of Music)