A rezistat 17 luni fără inimă, până la primirea organului de la un donator

Stan Larkin

Stan Larkin, un tânăr american de 25 de ani, a trăit 17 luni cu o inimă artificială, aflată în afara corpului, până când a primit organul de la un donator, relatează directmatin.fr.

În 2014 el a aflat că suferă de cardiomiopatie, iar în luna decembrie a aceluiaşi an inima i-a fost îndepărtată, fiind înlocuită cu una artificială. Larkin a fost astfel primul pacient din Michigan dotat cu tehnologia SynCardia Freedom Portable Driver în afara mediului spitalicesc.

Dispozitivul portabil se prezintă sub forma unui rucsac de 6 kilograme, conectat la sistemul vascular al pacientului şi care utilizează aer comprimat pentru a pompa sângele şi astfel oxigenându-l. Medicii nu ştiau atunci cât poate rezista sistemul. În cele din urmă a ţinut 17 luni, timp în care tânărul a continuat să joace baschet.

Stan Larkin a primit apoi o inimă de la un donator, recuperându-se complet după operaţie. El a ţinut chiar o conferinţă de presă, în care şi-a împărtăşit emoţia.

„Am primit transplantul acum două săptămâni şi am impresia că mă pot duce să alerg imediat. Aş vrea să îi mulţumesc donatorului. Mi-ar plăcea să îi întâlnesc familia într-o bună zi. Sper că vor dori să mă cunoască”, a spus el.

La rândul lor, medicii care l-au operat au ţinut să aducă un omagiu tânărului şi curajului său.

„Eşti un erou pentru noi toţi”, a afirmat David J. Pinsky, director al Centrului cardiovascular Frankel.

„Faptul că popularizezi povestea noastră face diferenţa. Vei face diferenţa pentru mulţi pacienţi. Vei face diferenţa pentru medici, în viitor. Îţi mulţumim că ne-ai permis să îţi împărtăşim povestea şi curajul”, a adăugat el.

Fratele mai mare al lui Stan Larkin, Dominique, care suferea de aceeaşi boală şi a beneficiat de aceeaşi tehnologie, a primit şi el o inimă nouă în 2015, încheie directmatin.fr. (Text: Agerpres, Foto: sciencedaily.com)