A murit regina Ana

Regina-Ana-01

În ziua de 1 august 2016, potrivit site-ului oficial al Casei Regale, regina Ana a încetat din viaţă.

Ana de Bourbon-Parma s-a născut la 18 septembrie 1923, la Paris şi a fost fiica principelui René de Bourbon-Parma şi a principesei Margareta a Danemarcei.

A copilărit în Franţa, dar în 1939, după izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, şi-a urmat familia în Spania şi, ulterior, în Statele Unite ale Americii, unde a urmat o şcoală de artă, la New York. În paralel, pentru a-şi putea câştiga existenţa, a lucrat ca vânzătoare la magazinul universal Macy’s.

În 1943, Ana de Bourbon-Parma s-a înrolat ca voluntar în armata franceză, dovedind, încă de atunci, o tenacitate rar întâlnită, care a ajutat-o să treacă peste perioadele grele pe care destinul şi istoria i le-a hărăzit. A participat la operaţiunile militare din Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg şi Germania. A ajuns mai apoi la gradul de caporal, iar la sfârşitul războiului a fost avansată în gradul de locotenent şi a primit ”Crucea de Război” a Franţei.

Regina-Ana-02
Anul 2007 — Regina Ana a vizitat Şcoala Generală 114 din Bucureşti, cu prilejul Zilei Europei

L-a cunoscut pe regele Mihai I al României la Londra, în noiembrie 1947. După doar o săptămână, regele i-a cerut mâna. S-au căsătorit la 10 iunie 1948, în Atena, la Palatul Regal, la ceremonie participând întreaga Casă Regală a Greciei şi membrii ai familiilor Hesse şi Hanovra. Căsătoria a fost oficiată de Mitropolitul primat al Bisericii Elene, Înalt Preasfinţitul Damaskinos, Arhiepiscopul Atenei şi al întregii Grecii.

După nuntă, a început exilul regelui Mihai şi al soţiei sale. Au locuit, până la sfârşitul anului 1948, la Vila Sparta, locuinţa reginei-mamă Elena. Majestăţile Lor s-au mutat la Lausanne, în 1949, iar, mai târziu, în Anglia, unde au locuit până în 1956, când s-au întors în Elveţia. S-au stabilit la Versoix, unde au locuit peste patruzeci şi cinci de ani. În 2004, s-au mutat la Aubonne.

Regina-Ana-03
Principele Radu, regina Ana, regele Mihai I şi principesa Margareta (18 mai 2001)

De marile sărbători creştine şi în funcţie de angajamentele publice, Majestăţile Lor se aflau fie la Castelul de la Săvârşin, fie la Palatul Elisabeta din Bucureşti.

Regina-Ana-04
Regele Mihai I şi Regina Ana, alături de Principesa Margareta şi Principele Radu, au primit un grup de colindători la Castelul de la Săvârşin

Regele Mihai şi regina Ana au cinci fiice, Alteţele Lor Regale principesa moştenitoare Margareta (n. 1949), principesa Elena (n. 1950), principesa Irina (n. 1953), principesa Sofia (n. 1957) şi principesa Maria (n. 1964).

Regina-Ana-05
Anul 2008 — Lansarea volumului ‘Nunta de Diamant’ scris de Principesa Margareta şi de Principele Radu cu ocazia aniversării a 60 de ani de la căsătoria Regelui Mihai şi Reginei Ana

La 10 iunie 2008, regina Ana şi regele Mihai au sărbătorit ”Nunta de diamant”, după 60 de ani de căsnicie. La 10 iunie 2013, Majestăţile Lor au sărbătorit 65 de ani de căsătorie, devenind, astfel, primii din întreaga istorie a regilor României care au sărbătorit vreodată ”Nunta de Safir”. (Text si foto: Agerpres)