A murit Jean Pădureanu, fostul preşedinte al Gloriei Bistriţa

jean-padureanu

Fostul preşedinte al clubului de fotbal Gloria Bistriţa, Jean Pădureanu, s-a stins din viaţă, în noaptea de 29 spre 30 decembrie 2016, în Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, a declarat purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Mihaela Mastan.

Jean Pădureanu, în vârstă de 80 de ani, era internat în Secţia de Oncologie a spitalului.

Jean Pădureanu, cel mai longeviv preşedinte de club din fotbalul românesc, s-a născut la 22 martie 1936, la Băileşti, judeţul Dolj.

Potrivit „Enciclopediei Educaţiei Fizice şi Sportului din România”, Volumul I (2002), în calitate de jucător, Jean Pădureanu a activat ca fundaş dreapta în Băileşti, în Craiova la „7 Noiembrie” şi Universitatea, în Bucureşti la CCA — Steaua şi în Bistriţa, unde, în perioada 1958-1970, a fost unul dintre componenţii de bază ai divizionarei Gloria. Încă de pe vremea în care era jucător, a fost şi vicepreşedinte al clubului (din 1964), la cârma căruia a rămas până în 1995, preluând între timp funcţia de preşedinte.

Denumit „Lordul” sau „Tata Jean”, conducător experimentat, bun organizator şi cunoscător în detaliu al fenomenului fotbalistic, reuşeşte să facă la Bistriţa o echipă competitivă pe plan naţional, pe care o promovează în prima divizie fotbalistică, în 1990.

În continuare, îi asigură echipei un statut stabil în eşalonul de elită al fotbalului nostru şi o deschidere pe plan internaţional, Gloria Bistriţa jucând şi în cupele europene, ca urmare a ocupării unor locuri fruntaşe în clasament şi a câştigării, în 1994, a Cupei României. Din toamna lui 1995, devine preşedinte al clubului Rapid Bucureşti, echipa ocupând locul al treilea în ierarhia divizionară, la finele ediţiei 1995-1996. Revine la Gloria Bistriţa, ca preşedinte, în 1997.

În ianuarie 2013 s-a retras din funcţia de preşedinte şi a devenit preşedinte onorific al clubului, cu această ocazie fiindu-i înmânată o plachetă în semn de apreciere. De asemenea, denumirea Stadionului Gloria a fost schimbată în Stadionul „Jean Pădureanu”.

A fost condamnat, la 4 martie 2014, la trei ani şi patru luni închisoare cu executare pentru înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani în dosarul transferurilor de jucători, fiind găsit vinovat de către instanţă pentru declararea unor sume mai mici în cazul transferurilor fotbaliştilor Ionel Ganea şi Lucian Sânmărtean la cluburile VfB Stuttgart, respectiv Panathinaikos Atena.

Din cauza problemelor de sănătate, Pădureanu a fost încarcerat la Spitalul Penitenciar Jilava şi a fost eliberat condiţionat la 18 iunie 2015. (Text si foto: Agerpres)