A început Festivalul Internaţional de Statui Vivante

Festival-Statui Vivante-01-ww

A VI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Statui Vivante a fost deschisă joi seara, 16 iunie, în Grădina Casei Filipescu-Cesianu din Capitală, cu Noaptea Statuilor Vivante.

Noaptea Statuilor are loc într-una dintre cele mai frumoase grădini de muzeu din Bucureşti, Casa Cesianu, care este şi o casă plină de istorie şi de amintiri ale Căii Victoriei, amintiri splendide. Mi se părea că lumea nu ştie locul şi că vom avea probleme. Greşit! Dovadă că lumea apreciază ce facem şi este prezentă în număr foarte mare. E adevărat că şi noi de o săptămână am făcut animaţie stradală în faţa muzeului. Festivalul s-a lungit ca timp: în loc de trei zile sunt cinci, şi ca spaţiu: în loc de un parc avem două, în loc de un sector avem două. Vin şi mai mulţi străini, tocmai pentru ca publicul românesc să poată face o comparaţie şi să ne plaseze, sper eu, într-un loc bun”, a declarat fondatorul Teatrului Masca (organizator al evenimentului), actorul Mihai Mălaimare.

Festival-Statui Vivante-02

„Poliţistul colonial”, „Soldaţii de teracotă”, „Japonezele”, „Trollul îndrăgostit”, „Frida Kahlo”, „Confucius”, „Brâncuşi” sau „Casanova” s-au numărat printre statuile care au prins viaţă joi seară în faţa bucureştenilor.

„Astăzi avem în grădina Casei Cesianu 35 de statui vivante. Numărul lor va creşte zilele viitoare în cele două spaţii unde va continua festivalul. Mâine (vineri — n.r.) vom avea 48, iar poimâine vom aduce în faţa bucureştenilor 60”, a mai spus Mihai Mălaimare.

El a precizat că pentru ediţia din acest an a festivalului a fost nevoit să mai angajeze actori şi să apeleze la o companie profesionistă pentru lumini.

Festival-Statui Vivante-03

„Anul acesta am avut o inovaţie specială, în sensul că am făcut un casting. Am luat zece actori tineri, i-am plătit bine, i-am antrenat timp de 15 zile, opt ore pe zi, le-am făcut personaje, costume, machiaj, şi acum sunt alături de noi, sunt statui vivante, care sunt convins că vor fi apreciate. O dovadă că vor fi apreciate este şi faptul că două dintre ele le-am selectat ca să meargă la Londra. Anul acesta avem o ediţie care spune ceva. În plus, ne-am dat seama că nu ne putem descurca singuri la o dimensiune atât de serioasă a festivalului şi am apelat la Stage Expert să ne facă lumina, în timp ce marea majoritate a segmentelor muzicale sunt compuse de Răzvan Diaconu, compozitorul nostru”, a precizat fondatorul Teatrului Masca.

La ediţia din acest an a festivalului vor fi prezenţi, în premieră, şi 20 de invitaţi străini, din Olanda, SUA, Israel, Macedonia, Germania, Marea Britanie, Portugalia şi Rusia.

Festival-Statui Vivante-03

Festivalul Internaţional de Statui Vivante continuă vineri şi sâmbătă, între orele 17,00 — 22,00, în Parcul Crângaşi, iar duminică şi luni, între orele 16,00 — 22,00, în Parcul Al. I. Cuza.

Ediţia din acest an a evenimentului este dedicată sculptorului Constantin Brâncuşi, care va avea două statui vivante reprezentându-l în atelierul din Paris, precum şi într-una din celebrele sale statui — „Rugăciunea”.

Festival-Statui Vivante-05

Teatrul Masca va prezenta şi două spectacole speciale, realizate în tehnica statuii vivante — „Zidul” şi „Arca lui Lenin”. (Text si foto: Agerpres)