Muzicianul A.G. (Attilla) Weinberger s-a născut la 30 august 1965, la Oradea. Chitarist, interpret, producător şi realizator de emisiuni radio, Weinberger este un promotor al blues-ului în România, reputaţia şi talentul acestuia depăşind de multă vreme graniţele României.
La început a fost pasionat de rock, dar în 1986 a trecut la blues, gen muzical căruia i-a rămas fidel. A înfiinţat, împreună cu Harry Tavitian (pianist), Corneliu Stroe (tobe) şi Cătălin Rotaru (chitară bas), trupa Transylvanian Blues Community, cunoscând imediat succesul, deoarece blues-ul era la acea vreme ceva nou în România.
După 1990, Weinberger a efectuat turnee în Germania, Elveţia, Israel, Turcia, Ungaria (unde în 1992 a cântat în deschiderea concertului susţinut de chitaristul Al Di Meola). În 1991, a înfiinţat formaţia Weinberger Blues Machine. Primul album lansat a fost ”Good Morning, Mr. Blues” (1996), iar un an mai târziu a lansat albumul ”Standard Weinberger” (1997), care a obţinut premiul ”Cel mai bun disc de jazz al anului ’97” oferit de revista ”Actualitatea Muzicală”.
În 1996 a ajuns la Memphis, Tennessee (SUA), pentru a lua contact cu industria americană de blues. Anul următor, în 1997, a cântat în Piaţa Universităţii, cu ocazia vizitei preşedintelui SUA Bill Clinton la Bucureşti şi a primit un mesaj de mulţumire semnat personal de Clinton, conform site-ului artistului, www.agweinberger.com.
În 1997 a participat la Festivalul Bluestock, în Memphis, fiind singurul artist nonamerican acceptat să participe la celebra manifestare. Anul următor, în 1998, a înfiinţat Fundaţia BlueSylvania, prin care a organizat festivalul ”Zi deschisă pentru Blues”, pe terasa ”La Motor”, la care au participat 12 formaţii din România.
Un an mai târziu, în 1999, a fost coproducător — alături de Fundaţia Culturală Iris — al Turneului de Blues. Timp de doi ani, în 1999 şi 2000 a produs seria de spectacole ”ArCuB Live”. Tot în 1999, şi-a deschis propria companie de discuri — BigFoot Entertainment Ltd.
Anul 1999 a fost plin de turnee, iar notorietatea artistului a atins cote înalte peste hotare. A fost şi anul lansării albumului ”Transylvania Avenue”. În 2000 a plecat pentru patru ani în SUA, unde a studiat bluesul şi a cântat mai întâi în cluburile din Chicago, apoi la New York. S-a stabilit în Las Vegas, unde a predat lecţii de chitară şi cântat în cluburi şi cazinouri.
”În SUA am învăţat — de fapt mi s-a motivat — să spun ceea ce gândesc. America îţi dezvoltă sinele, aşa cum eşti. Credeţi în voi şi nu vă lăsaţi păcăliţi de nimeni! Indiferent că e mai bună sau mai rea, fiţi mândri de personalitatea voastră”, mărturisea Weinberger, conform site-ului amintit.
Concertul ”Interzis FM — vezi muzici ce nu auzi la radio” al organizaţiei AG Weinberger Band din Bucureşti, 2009.
În 2004 s-a mutat în Elveţia, la Lausanne, unde a scris piese pentru un nou disc. Primul album american semnat A.G. Weinberger a fost înregistrat la începutul lui 2005, la Nashville, Tennessee, fiind produs de Tom Hambridge şi fiind lansat în 2006 — ”Nashville Calling”. Acest album s-a vândut în peste 60.000 de exemplare în întreaga lume, a fost selectat pentru nominalizările premiilor Grammy 2007 la şapte categorii.
În aceeaşi perioadă, a organizat la Costineşti ”Festivalul Tău De Blues/Rock FRAGIL 2005”.
În paralel cu activitatea concertistică, a produs şi prezentat, în perioada 1996-2000, emisiuni săptămânale la radio în care promova blues-ul — ”Acadeaua”, la Radio România Tineret şi ”Delfinariu”, la Radio Contact.
Următorul album a apărut în 2008 — ”Guitar Man vol.1 & vol.2” — şi conţine cele mai reuşite înregistrări ale discurilor apărute înaintea plecării din România a lui Weinberger.
În 2009 a produs şi prezentat seria de emisiuni ”Interzis FM — vezi muzici ce nu auzi la radio” la TVR1, iar în 2011 a produs şi realizat emisiunea ”Acadeaua” la TVR2.
A colaborat cu multe teatre din ţară, scriind muzica de scenă pentru peste 15 piese, între care amintim: ”Omul care aduce ploaia” (1983, Teatrul de Stat Oradea), ”Yvona, Principesa Burgundiei” (1985, Teatrul de Stat Oradea), ”Aceşti îngeri trişti” (1986, Teatrul de Stat Arad), ””Cenuşăreasa” (Teatrul de Stat Oradea), ”Ivan Turbincă” (1987, Teatrul de Stat Oradea), ”Patul lui Procust” (1995, Teatrul ”L.S. Bulandra”), ”În vizită la Domnul Green” (2014, Teatrul Evreiesc de Stat).
În 2015 a apărut EP-ul ”Singular”, prima selecţie de cântece în limba română, înregistrate integral acustic, dar şi albumul ”Mighty Business”, primul disc de concert al artistului, înregistrat în mai 2009 la Hard Rock Cafe din Bucureşti.
A.G. Weinberger este membru votant al National Academy for Recording Arts and Science (organism care decernează premiile Grammy), compozitor afiliat Broadcast Music, Inc., membru afiliat The Blues Foundation cu sediul în Memphis, Tennessee (SUA), preşedinte al juriului festivalului de interpretare ”Carpathia 2008” (Rzeszow, Polonia), membru European Blues Union din 2011, membru pe viaţă în diferite organizaţii fraternale din SUA, Elveţia, Israel şi România, precizează site-ul www.agweinberger.com.
În 2011 a fost decorat de Preşedinţia României cu ”Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler”, oferit ”în semn de apreciere pentru cariera muzicală deosebită şi pentru eforturile constante de a descoperi şi de a promova noi talente”. (Text: Agerpres, Foto: agweinberger.com , Video: youtube.com)