A fost mărită durata unor specializări de la rezidenţiat

doctor-rezident

O serie de specializări de rezidenţiat, a căror durată a fost redusă în anul 2010, au fost aduse acum la standarde europene, perioada acestora fiind mărită.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, transmis luni, 7 noiembrie, câteva dintre specialităţile la care creşte durata rezidenţiatului sunt: chirurgie toracică — de la 5 la 6 ani, cardiologie — de la 5 ani la 6 ani, endocrinologie — de la 4 la 5 ani, gastroenterologie — de la 4 la 5 ani, geriatrie şi gerontologie — de la 4 la 5 ani.

Sursa citată menţionează că întreaga listă de specilităţi se găseşte în Ordinul nr. 1109/2016 pentru modificarea Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1509/2008 privind aprobarea Nomenclatorului de specialităţi medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală.

MS arată că mai multe comisii de specialitate ale Ministerului au solicitat armonizarea curriculelor de pregătire cu cele europene, ceea ce a dus la decizia de a reveni la duratele de pregătire avute anterior anului 2010 sau majorarea duratei de pregătire.

„În opinia specialiştilor, majorarea este susţinută de faptul că şi în celelalte ţări ale Uniunii Europene există o tendinţă generală în acest sens, tendinţă agreată şi de Uniunea Europeană a Medicilor Specialişti. Demersul Ministerului Sănătăţii de revizuire a duratelor de pregătire a fost susţinut şi de Colegiul Medicilor din România”, afirmă MS.

O altă noutate este înfiinţarea specialităţilor care vizează patologia pediatrică. În acest sens au fost create noi specialităţi: cardiologie pediatrică, gastroenterologie pediatrică, nefrologie pediatrică, oncologie şi hematologie pediatrică, pneumologie pediatrică.

„Curricula pentru aceste noi specialităţi este în curs de elaborare, având trunchi comun cu specialitatea pediatrie în primii ani”, precizează MS.

Pentru medicina dentară s-a înfiinţat, la solicitarea Colegiului Medicilor Dentişti din România, specialitatea de pedodonţie, cu o durată de pregătire de 3 ani.

Anul acesta, concursul de rezidenţiat va avea loc în data de 20 noiembrie în centrele universitare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, cu clasificare unică pe ţară. (Text: Agerpres, Foto: medscape.com)