A fost inventat glonţul care îşi urmăreşte ţinta

Exacto

Armata SUA a creat un glonţ „inteligent” care are capacitatea de a-şi devia traiectoria după ce a fost tras din armă, relatează portalul Begeek.fr. Agenţia de cercetare şi dezvoltare a Pentagonului (DARPA) a anunţat că a inventat un glonţ „inteligent” numit Exacto, a cărui caracteristică principală este că, odată tras, îşi poate schimba direcţia cu scopul de a-şi urmări ţinta şi a o atinge fără a o rata.

Cu un astfel de glonţ chiar şi un soldat debutant ar putea face „miracole mortale”. Însă doar tirurile la distanţe mari sunt vizate de această tehnologie şi doar trăgătorii de elită o vor putea utiliza. Exacto are un calibru de 12,7 mm.

Senzorii săi optici analizează mişcările ţintei sale, iar etapa următoarea constă în desfăşurarea unor mici aripioare care îl ajută să ia direcţia obiectivului. Avantajele unei astfel de arme îl constituie rapiditatea execuţiei şi o facilitate a tirului crescută în condiţii meteo nefavorabile, precum vântul puternic.

Site-ul specializat Opex360 citează cuvintele lui Jerome Dunn, care conduce programul la DARPA: „Această demonstraţie de tir cu o puşcă standard a arătat că Exacto este capabil să atingă ţinte în mişcare cu o precizie extremă, ceea ce era irealizabil cu muniţiile tradiţionale.Este o invenţie importantă care deschide calea spre ceea ce ar putea fi posibil în viitor pentru proiectile de toate calibrele”. (Text: Agerpres, Foto si video:  youtube.com)