A fost descoperit mormântul lui Aristotel (?)

Citat-Aristotel

Arheologul grec Kostas Sismanidis a anunţat joi, 26 mai, cu ocazia Congresului Internaţional ‘Aristotel 2400 de ani’, desfăşurat la Salonic, că este „aproape sigur” că a identificat mormântul celebrului filosof elen care a murit în anul 322 î.Hr., conform huffingtonpost.com.

Kostas Sismanidis este de părere că o necropolă în formă de potcoavă din oraşul antic Stagira (70 km est de Salonic), oraşul în care s-a născut Aristotel, în anul 384 î.Hr., ar fi adăpostit cenuşa filosofului. Deşi nu are nicio dovadă directă că este vorba de mormântul lui Aristotel, Sismanidis susţine că locaţia se potriveşte unei descrieri a necropolei datând din secolul XI, făcută de un biograf arab al filosofului. Conform acestei descrieri, oamenii din Stagira au pus cenuşa lui Aristotel într-o urnă pe care au dus-o în oraşul lor.

„Deşi nu avem dovezi directe, ci doar circumstanţiale, suntem de părere că toate indiciile duc către această teorie’, conform căreia acesta este mormântului celebrului filosof, a susţinut Sismanidis în cadrul conferinţei.

Posibila descoperire realizată de Sismanidis este rezultatul a peste 20 de ani de studii şi săpături arheologice.

Iniţial se credea că Aristotel a fost înmormântat la Chalcis, un oraş de pe insula elenă Euboea, locul unde a murit din cauza unei afecţiuni stomacale. Chalcis se află la aproximativ 480 de kilometri distanţă de Stagira. (Text: Agerpres, Foto: cuvintecelebre.ro)