A ajuns de 21 de ori pe Vârful Everest

Serpasul-Apa

Şerpaşul nepalez Apa supranumit şi ”super şerpaşul” este primul om care a ajuns pe Vârful Everest (8.850 m) de 21 de ori, stabilind un nou record mondial, potrivit www.apasherpa.com. La 11 mai 2011, în cadrul unei expediţii de ecologizare a muntelui, Apa, aflat în apropierea vârfului, a profitat de vremea bună pentru a mai cuceri o dată vârful de 8.850 de metri, alături de un grup de alpinişti. Apa este recunoscut, astăzi, la nivel mondial drept unul dintre cei buni alpinişti din lume.

Escaladarea Everestului nu a fost niciodată un ţel al nepalezului. La 12 ani, a început să muncească ca şi cărăuş în expediţii pentru a câştiga ceva bani. Membrii expediţiilor l-au remarcat imediat pe băieţelul mic de statură care putea să ducă încărcături mai mari decât înălţimea sau greutatea sa, cu rapiditate şi însoţit mereu de un zâmbet larg, potrivit site-ului său oficial.

Venind din aceeaşi localitate ca şi legenda Everestului, şerpaşul Tenzing Norgay, era aproape imposibil ca Apa (n. 1960) să nu devină un şerpaş de mare altitudine pe Everest. A început să care echipamente şi provizii în 1988, iar la 10 mai 1990 a atins vârful muntelui pentru prima oară alături de alpiniştii Rob Hall, Gary Ball şi Peter Hillary.

Din acel moment, Apa a participat la 22 de expediţii organizate pe Muntele Everest şi i-a atins vârful de 21 de ori. Adept al unei simple filosofii, potrivit căreia ”Everestul va fi mereu acolo” şi că este mult mai important ca membrii echipei şi şerpaşii să fie în siguranţă, Apa şi-a condus echipa către un succes extraordinar.

Singurul an în care Apa nu a luat parte la o expediţie pe Everest a fost 1996. Atunci a rămas acasă şi şi-a ridicat o casă împreună cu soţia în localitatea natală. În acel an, 15 oameni şi-au pierdut viaţa încercând să atingă vârful, devenind cel mai fatidic an din istoria Muntelui Everest.

Apa s-a retras oficial din această activitate în 2011, însă a stabilit un nou record, în 2012, când a parcurs pe jos 1.700 km într-o misiune în care a vrut să atragă atenţia asupra schimbărilor climatice ce au loc în lanţul muntos Himalaya. Apa şi echipa sa a traversat 20 de districte din Himalaya de la est la vest, în 99 de zile.

Apa este implicat în mai multe activităţi, precum educaţia privind schimbările climatice şi conservarea Muntelui Everest printr-o serie de expediţii de curăţare Eco-Everest. În urma acestor expediţii, au fost îndepărtate în jur de 14 tone de gunoi de pe munte. Numit ambasador al Climei pentru Viaţă, şerpaşului Apa i-a fost acordat prestigiosul premiu ”Leaders for a Living Planet” din partea Fundaţiei World Wildlife. În 2013, a primit un doctorat onorific din partea Universităţii Utah pentru angajamentul său privind conservarea culturală şi ecologică a Munţilor Himalaya. (Text: Agerpres, Foto: apasherpa.com)