Cartea împrumutată – reguli şi bune maniere

biblioteca

Lectura este una dintre cele mai plăcute şi utile modalităţi de a folosi timpul liber, începând din anii copilăriei, până la perioada vârstei a treia. Citind cărţi intrăm în lumi neobişnuite sau în viaţa reală a unor personaje, ne îmbogăţim nu doar bagajul cultural, ci şi vocabularul, căpătând o mai mare uşurinţă de a comunica.

Cei mai mulţi dintre noi au acasă o bibliotecă, mai mică sau mai mare, cu cărţi din domenii diferite – romane de acţiune, istorice, dramaturgie, poezie, dicţionare, biografii. Dragostea pentru cărţi trebuie insuflată copiilor din primii ani, chiar dacă nu ştiu să citească, ei apreciază cărţile cu ilustraţii, dar şi pe cele de colorat. După ce au învăţat abecedarul, pot fi încurajaţi să citească mici cărţi potrivite vârstei, cu poveşti, ghicitori, basme, poezii pentru copii.

Uneori auzim că o anumită carte e foarte bună, o căutăm în librării dar nu o găsim. Atunci apelăm la varianta împrumutării acelei cărţi de la o bibliotecă publică sau de la prieteni, colegi, cunoştinţe. Indiferent de unde împrumutăm o carte pentru a o citi, trebuie să respectăm anumite reguli de bună cuviinţă.

Una dintre ele este că întotdeauna trebuie să înapoiem cartea în aceeaşi stare în care am primit-o. Unele cărţi apărute cu mulţi ani în urmă n-au mai fost editate şi pot fi uzate. Mai ales în acest caz trebuie să avem mare grijă să nu rupem coperta sau paginile, iar dacă volumul este într-o stare de uzură avansată, putem încerca să-l „reparăm” dacă ne pricepem.

Cartea împrumutată va fi protejată de o copertă din hârtie sau din plastic, pentru a evita murdărirea copertei originale. Vom folosi întotdeauna un semn de carte, niciodată nu vom îndoi colţul paginii pentru a şti unde am rămas cu cititul.

Dacă sunt pasaje din carte pe care vrem să le reţinem, vom copia respectivele rânduri pe un caiet. Nu vom face sub niciun motiv adnotări pe carte, nu vom sublinia pasajele care ne-au plăcut şi nici nu vom nota pe carte un număr de telefon aflat în grabă. Aceste lucruri nu sunt permise nici cu propriile cărţi, cu atât mai mult în cazul cărţilor împrumutate.

Când împrumutăm o carte de la o bibliotecă publică avem un termen de returnare bine stabilit, pe care trebuie să-l respectăm. Când împrumutăm o carte de la o persoană cunoscută, acest termen nu este fix, dar trebuie să avem grijă să nu luăm cu împrumut o carte şi s-o ţinem cu lunile.

Dacă ni s-a precizat un termen şi nu-l putem respecta, vom prezenta scuze şi vom ruga persoana să ne mai lase cartea încă o perioadă scurtă. Este total nepoliticos să împrumuţi o carte şi să uiţi s-o mai înapoiezi. Evitaţi să daţi spre citire şi altor persoane cărţile împrumutate de la altcineva. Vă puteţi trezi cu surprize neplăcute. (Text: Agerpres, Foto: library.mohawkcollege.ca)