90.000 de lire sterline pentru „sindromului salonului de înfrumuseţare”

salon-infrumusetare

Un bărbat din Marea Britanie s-a aflat la un pas de moarte după ce a suferit un accident vascular cerebral, la scurt timp după o vizită la un salon de înfrumuseţare unde a beneficiat de servicii de spălat pe cap şi tuns. Britanicul a dat în judecată coaforul, susţinând că în timpul procedurii gâtul său nu a fost protejat suficient, şi a obţinut 90.000 de lire în urma semnării unei înţelegeri pentru evitarea procesului, informează AFP citând ediţia de luni din The Times.

Dave Tyler, în vârstă de 45 de ani, din Brighton (sud), a apelat în 2011 la serviciile unui salon de înfrumuseţare local, iar la două zile după aceea s-a prăbuşit în timpul unei şedinţe. El a fost transportat de urgenţă la Spitalul Naţional de Neurologie şi Neurochirugie din Londra unde a fost întrebat dacă se tunsese recent.

Potrivit medicilor, britanicul a suferit din cauza fenomenului numit ”sindrom al salonului de înfrumuseţare” care se manifestă în urma întinderii excesive a gâtului şi a aplecării capului prea mult către spate, în vasul pentru spălat, fapt ce exercită o presiune prea mare asupra unei artere, întrerupând astfel oxigenarea creierului. Acest lucru ar fi provocat formarea unui cheag care a condus la atacul cerebral suferit de Tyler.

Deşi se manifestă rar, acest sindrom este studiat de oamenii de ştiinţă, iar cazurile care apar sunt raportate în publicaţiile de specialitate de mai bine de un deceniu, arată cotidianul britanic care menţionează două cazuri, unul petrecut în Poole (sudul Angliei) în anul 2000 şi un altul din San Diego, Statele Unite, ce a avut loc în ianuarie 2014.

În urma atacului cerebral, Dave Tyler, tată a doi copii, a petrecut trei luni în spital, iar în prezent se deplasează cu ajutorul unui baston şi nu va mai putea conduce autovehicule deoarece suferă de tulburări de vedere.

”Sindromul salonului de înfrumuseţare” a fost diagnosticat pentru prima dată de medici neurologi din Statele Unite după ce mai multe femei au suferit atacuri cerebrale în urma vizitelor la coafor.

Pacientele s-au plâns de diverse simptome — ameţeală, perturbarea echilibrului şi amorţeală — după ce fluxul sângelui către creier a fost redus ca urmare a hiperextensiei gâtului spre spate, către vasul pentru spălat părul. Patru din cinci paciente au suferit atacuri cerebrale care au dus la efecte neurologice permanente, notează Daily Mail. (Text: Agerpres, Foto: rd.com)