80% din populaţia planetei trăieşte în medii afectate de poluarea luminoasă

Calea-Lactee

Numeroase opere literare, fie ele în versuri sau proză, din diferite epoci şi regiuni geografice descriu frumuseţea rece şi îndepărtată a cerului înstelat însă pentru aproximativ 80% din populaţia planetei, stelele galaxiei noastre, Calea Lactee, sunt greu perceptibile sau chiar imposibil de văzut din cauza poluării luminoase, conform unor noi hărţi ale regiunilor cele mai afectate de acest tip de poluare, informează digitaltrends.com.

Astfel, Calea Lactee nu mai este vizibilă pentru 60% dintre europeni şi pentru aproape 80% dintre americani. Luminile nocturne, fie că este vorba de iluminatul stradal, de reclamele luminoase, luminile din trafic sau de lumina din locuinţe, au eclipsat luminozitatea naturală a Căii Lactee, iar în regiuni precum Singapore, Malta sau Kuweit nu se poate vedea nicio stea pe cerul nopţii.

Coordonatorul studiului despre acest fenomen, Fabio Falchi, specialist în poluare luminoasă de la Institutul tehnologic din Italia, a precizat că această situaţie „reprezintă o pierdere culturală de o magnitudine fără precedent. Poluarea luminoasă face ca 77% din populaţia Marii Britanii să nu poată vedea stelele, iar situaţia în China este încă şi mai gravă.

„Omenirea a învăluit planeta într-o ceaţă luminoasă care împiedică majoritatea populaţiei globului să poată observa galaxia în care ne aflăm”, conform studiului.

Oamenii de ştiinţă au ajuns la această concluzie după ce au analizat datele adunate de satelitul orbital Suomi National Polar-orbiting Partnership sau Suomi NPP şi le-au coroborat cu modele computerizate ale luminozităţii cerului, precum şi cu alte studii în domeniu. Conform cercetătorilor, mai mult de 99% dintre oamenii care trăiesc în SUA şi în UE se confruntă cu fenomenul de poluare luminoasă în mai mică sau mai mare măsură. Locuitorii din centrul Scoţiei, Corsica sau centrul Spaniei sunt printre puţinii europeni care trăiesc în medii fără poluare luminoasă.

Dintre toate ţările, Coreea de Sud este cea mai afectată de acest tip de poluare, conform studiului.

Departe de a reprezenta un inconvenient minor, poate doar pentru astronomi, poluarea luminoasă are capacitatea de a afecta ritmul circadian (un ciclu de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice sau comportamentale ale organismelor vii) în cazul a numeroase specii de insecte şi animale din diferite ecosisteme. (Text: Agerpres, Foto: youtube.com)