7 milioane de flori în Parcul Keukenhof

Keukenhof-09

Parcul floral Keukenhof (vestul Olandei), cea mai mare grădină cu bulbi din lume, cu 7 milioane de fire de flori, a ales în acest an să evoce istoria bogată a ţării, luând ca temă Epoca de Aur olandeză (1584-1702), relatează AFP.

Această epocă a însemnat o prosperitate fără seamăn pentru „comerţ, artă şi ştiinţe”, a declarat pentru AFP Patricia Jelgehuis, ghid turistic. În pavilionul dedicat perioadei menţionate sunt expuse aproximativ 100.000 de lalele şi alte tipuri de flori, aranjate în formă de vapoare sau case de pe Amstel, într-o paletă de culori de la alb la albastrul de Delft.

Alături de asociaţii între culori florale şi copii ale unor pânze pictate de mari maeştri din secolul al XVII-lea, vizitatorii admiră şi o rochie de mireasă concepută pe bază de orhidee albe, realizată de creatorul olandez Ronald Kolk.

Keukenhof-10

Pe lângă ţinutele florale imaginate de Kolk, exponate de vârf ale unei expoziţii care prezintă sculpturi, rochii şi articole de încălţăminte, în Keukenhof au fost aduse şi pălării ale lui Philip Treacy, stilist care şi-a pus serviciile, între altele, la dispoziţia Madonnei şi a familiei regale britanice.

Keukenhof-03

Keukenhof se aşteaptă la 50.000 de vizitatori în 23 aprilie, cu ocazia manifestării „Corso fleuri du Bollenstreek”, imens alai de care alegorice care se va deplasa între Noordwijk şi Haarlem (la sud de Amsterdam).

„Este zona câmpurilor de flori fiindcă pământul are aici mult nisip, favorabil lalelelor”, adaugă Patricia Jelgehuis.

Keukenhof-07-640x360

Parcul Keukenhof a fost creat în 1857 în stilul grădinilor englezeşti, bulbii fiind plantaţi manual în fiecare an de circa 40 de grădinari. Din 24 martie până în 16 mai sunt aşteptaţi în parcul de 32 de hectare circa 800.000 de vizitatori, care se vor adăuga celor 50 de milioane înregistraţi de când a fost deschis pentru public, în 1949.

Comerţul cu bulbi de lalea de către olandezi a început în secolul al XVII-lea, după ce au descoperit floarea în Asia Centrală şi primele culturi în Turcia. ( Text: Agerpres, Foto: facebook.com/Visit Keukenhof, Video: youtube.com)