65 de ani pe tronul Marii Britanii

Regina Elisabeta a Marii Britanii, cel mai longeviv monarh în viaţă, a sărbătorit luni, 6 februarie, Jubileul de Safir ce reprezintă împlinirea a 65 de ani de la urcarea pe tron, informează Reuters.

Momentul a fost salutat la amiază prin salve de tun, 41 la număr, trase de artileria regală în Green Park, în apropiere de Palatul Buckingham, reşedinţa oficială a monarhilor britanici.

Biroul Reginei a publicat un portret al monarhului, realizat în 2014 de fotograful David Bailey, în care Elisabeta a II-a apare purtând un colier şi cercei cu safire, bijuterii ce datează din 1850, primite în 1947 drept cadou de nuntă de la regele George al VI-lea.

Regina, care va împlini 91 de ani la 21 aprilie, şi-a limitat programul de vizite peste hotare, însă îşi îndeplineşte încă îndatoririle oficiale pe teritoriul Marii Britanii. În luna decembrie, aceasta a declarat că îşi va reduce implicarea în activităţile organizaţiilor şi instituţiilor de caritate, academice şi sportive pasând responsabilitatea altor membrii ai familiei regale.

Ea îşi va petrece ziua la reşedinţa din Sandringham, din estul Angliei, aşa cum face în mod obişnuit, potrivit informării Biroului, mai arată sursa citată.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, care a urcat pe tron în anul 1952, la vârsta de 25 de ani, după moartea, la 56 de ani, a tatălui său, regele George al VI-lea, a fost văzută zâmbind, duminică, în timp ce primea flori de la mulţimea adunată în preajma bisericii Sf. Petru şi Pavel din West Newton, potrivit Fox News. Regina a participat la slujbă alături de soţul său, ducele de Edinburgh.

Cu ocazia Jubileului de Safir au fost create monede speciale de la cele de 5 lire până la cele 1.000 de lire, din aur masiv, cu o greutate de 1 kilogram, puse în vânzare la preţul de 50.000 de lire sterline per unitate.

Pe aceste monede a fost gravată o propoziţie rostită de regină în timpul unui discurs în Cape Town, cu ocazia împlinirii a 21 de ani, în 1947: „Toată viaţa mea, fie ea lungă sau scurtă, va fi în serviciul dumneavoastră”.

Royal Mail, serviciul poştal britanic, a lansat, la rândul său, un timbru de cinci lire de culoare albastru-safir, mai arată AFP. (Text: Agerpres, Foto: biography.com)