Prima ediţie a concursului muzical Eurovision a avut loc la 24 mai 1956, la Lugano, Elveţia, la Teatro Kursaal, unde au participat reprezentanţi din Belgia, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg şi Țările de Jos.
Lohengrin Filipello a fost gazda evenimentului, care a durat o oră şi 40 de minute.
Cele şapte ţări participante au fost reprezentate cu câte două piese fiecare. Piesele muzicale ale concursului au avut ca durată trei minute şi jumătate, iar artiştii au fost acompaniaţi de o orchestră de 24 de muzicieni, condusă de Fernando Paggi.
Câştigătoarea primei competiţii a fost Lys Assia (Elveţia). Ea a participat în concurs cu două piese ”Das Alte Karussell” şi ”Refrain”, cu cea din urmă câştigând competiţia şi fiind singura concurentă elveţiană care a câştigat Eurovision. Artista a mai participat la ediţiile din 1957 şi 1958 şi a avut o carieră internaţională de succes.
O altă victorie răsunătoare adusă Elveţiei a fost în 1988 de interpreta Celine Dion, de origine canadiană, cu piesa ”Ne Partez Pas Sans Moi”, clasată la numai un punct diferenţă de piesa de pe următorul loc.
Ceilalţi concurenţi ai primei ediţii au fost: Jetty Paerl (”De Vogels Van Holland”) — Olanda; Corry Brokken (”Voorgoed Voorbij”) — Olanda; Fud Leclerc (”Messieurs Les Noyés de la Seine”) — Belgia; Mony Marc (”Le Plus Beau Jour De Ma Vie”) — Belgia; Walter Andreas Schwarz (”Im Wartesaal Zum Großen Glück”) — Germania; Freddy Quinn (”So Geht Das Jede Nacht”) — Germania; Mathé Altéry (”Le Temps Perdu”) — Franţa; Dany Dauberson (”Il Est La”) — Franţa; Michele Arnaud (”Ne Crois Pas” şi ”Les Amants De Minuit”) — Luxemburg; Franca Raimondi (”Aprite Le Finestre”) — Italia; Tonina Torielli (”Amami Se Vuoi”) — Italia.
În 1955, Uniunea Europeană de Difuziune (EBU) a avut ideea unui concurs internaţional unde ţările, reprezentate de televiziunile publice, să participe în cadrul unui spectacol televizat care să fie transmis simultan în toate ţările participante. Concursul muzical Eurovision a fost transmis, în fiecare an, fără întrerupere, din 1956, continuitate ce i-a conferit statutul de cel mai longeviv program de televiziune din lume. Ideea concursului Eurovision a luat naştere în timpul unei întâlniri la Monaco, în 1955, la iniţiativa lui Marcel Bezençon, director al televiziunii elveţiene şi membru al EBU, potrivit www.eurovision.tv.
Competiţia a avut la bază formatul Festivalului de la Sanremo şi a fost privită ca un experiment tehnologic pentru televiziunea în direct, la vremea aceea reprezentând un act de curaj să aduni atâtea ţări împreună într-o reţea internaţională extinsă. Televiziunea prin satelit nu exista la momentul respectiv, iar Eurovision deţinea o reţea terestră prin microunde. Astfel a luat naştere ”Grand-Prix Eurovision de la Chanson Européenne”. De atunci, Eurovision Song Contest a fost organizat anual.
În 1958, s-a introdus regula ca statul victorios să organizeze următoarea ediţie a concursului, reprezentând o oportunitate unică pentru promovarea ţării-gazdă ca destinaţie turistică. Totuşi, chiar de la începutul istoriei, au existat şi excepţii de la această regulă: la ediţiile din 1960, 1963, 1972 şi 1974 concursul a fost organizat de BBC, după ce ţările victorioase ale ediţiilor anterioare au refuzat, în principal, din cauza costurilor. Cunoscuta melodie interpretată de ABBA, ”Waterloo” a fost cea mai apreciată piesă din istoria concursului.
Irlanda deţine recordul pentru cel mai mare număr de victorii, în număr de şapte, iar Franţa, Luxemburg, Marea Britanie şi Suedia sunt următoarele în clasament, câştigând de câte cinci ori trofeul. Competiţia a fost transmisă, de-a lungul timpului, în Europa, dar şi în Australia, Canada, Egipt, Hong Kong, India, Iordania, Republica Coreea, Noua Zeelandă şi Statele Unite, deşi aceste state nu participă în concurs.
Cea de-a 61-a ediţie a Eurovision a avut loc la Stockholm, în perioada 10-14 mai 2016 şi a fost câştigată de Ucraina cu piesa „1944” interpretată de Jamala, piesă care a declanşat o polemică în Rusia, deoarece evocă deportarea de către Stalin a tătarilor din Crimeea.
Capitala suedeză a mai găzduit competiţia muzicală în 1975 şi 2000. Anul acesta s-au aflat în competiţie 42 de ţări — cel mai mare număr de concurenţi din 2011.
România, care a participat de 17 ori la Eurovision, prima dată în 1994 cu melodia ”Dincolo de nori” interpretată de Dan Bitman, a fost descalificată anul acesta ca urmare a deciziei European Broadcasting Union — cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din lume (EBU), organizatorul concursului, de a retrage Televiziunii Române (TVR) calitatea de membru ca urmare a neplăţii unor datorii în valoare totală de 16 milioane de franci elveţieni. (Text: Agerpres, Foto: eurovision.tv, Video: youtube.com)