55 de ani de la primul zbor în cosmos

Vostok

La 12 aprilie 1961, în urmă cu 55 de ani, a fost plasată pe orbită în jurul Pământului prima navă spaţială Vostok, având la bordul său un om.

Pilotul cosmonaut al navei a fost aviatorul-militar Iuri Alekseevici Gagarin. De la bordul navei a avut loc, în direct, o transmisie televizată.

URSS a investit mult în cucerirea spaţiului în perioada Războiului Rece. Cu patru ani mai devreme, URSS a fost prima ţară care a trimis un satelit în spaţiu, celebrul Sputnik.

Nava spaţială Vostok 1 („Răsărit”) a fost lansată la orele 9 şi 7 minute (ora Moscovei) de la cosmodromul Baikonour şi s-a plasat pe o orbită cu perigeul (îndepărtarea minimă de suprafaţa Pământului) de 175 km, apogeul (distanţa maximă) la 302 km; cu un unghi de înclinaţie al planului orbitei faţă de ecuator de 65 grade 4 minute. A făcut un înconjur al planetei şi s-a reîntors pe Pământ.

Vehiculul spaţial cântărea peste 5 tone şi toate comenzile navei au fost efectuate de la sol, reacţiile cosmonautului fiind înregistrate cu atenţie. Lansarea rachetei cosmice cu mai multe trepte s-a desfăşurat cu succes. După ce i s-a imprimat prima viteză cosmică şi ea s-a desprins de ultima treaptă a rachetei purtătoare, nava-satelit a început zborul liber pe orbită în jurul Pământului.

Scopul misiunii a fost evaluarea programului de pregătire a zborurilor spaţiale ale navelor pilotate, respectiv pregătirea cosmonauţilor şi eficienţa soluţiilor adoptate privind construcţia şi amenajările navei şi rachetei purtătoare, tehnica de pregătire şi verificare înainte de start, mijloacele şi metodele de urmărire, control şi dirijare a rachetei pe traiectorie şi a navei pe orbită, tehnica de supraveghere a cosmonautului şi a instalaţiilor de bord, comportarea sistemelor de asigurare a zborului şi a echipamentelor destinate readucerii cabinei de cosmos în integritate perfectă, mijloacele şi procedeele de recuperare şi în general ansamblul de măsuri din cadrul acestui program complex.

Iuri-gagarinO cameră de televiziune instalată la bordul navei a transmis în permanenţă imagini despre gesturile, atitudinea şi mişcările cosmonautului, până la ieşirea din orbită. Legăturile radiotelefonice şi telegrafice au fost asigurate pe două frecvenţe de unde scurte (9,019 MHz şi 20,006 MHz) şi pe o frecvenţă în ultrascurte (143,625 MHz).

Pe toată durata misiunii au fost făcute însemnări în jurnalul de bord, demonstrativ s-au executat diferite activităţi programate cum ar fi mâncat, băut şi totodată s-au făcut imprimări pe bandă de magnetofon şi s-a ascultat muzica ce se transmitea de pe Pământ. De asemenea, orizontul a fost descris şi cercetat cu atenţie atât la intrarea navei în umbra Pământului, cât şi la ieşirea ei la lumină.

Zborul din 12 aprilie 1961 a fost precedat de două lansări succesive de nave Vostok experimentale, la 9 şi 25 martie 1961, cu câte un câine la bord şi cu un manechin în fotoliul pilotului (Sputnik-9 şi Sputnik-10), Gagarin asistând la ambele lansări.

Pilotul militar şi cosmonautul rus Iuri Alekseevici Gagarin s-a născut la 9 martie 1934, într-un sat în apropiere de Smolensk. A absolvit printre primii Academia Sovietică a Forţelor Aeriene în 1957, devenind pilot militar. Doi ani mai târziu a fost ales pentru antrenamente speciale făcând parte dintre primii cosmonauţi ai URSS.

Gagarin a zburat într-o singură misiune spaţială, devenind apoi pilot de luptă şi instructor de zbor. Gagarin a murit la 27 martie 1968, împreună cu instructorul Valentin Serughin, în urma prăbuşirii avionului, în timpul unui zbor de antrenament. (Text: Agerpres, Foto: thisdayinaviation.com)