Poftele alimentare pot fi modul prin care organismul semnalează că îi lipseşte ceva, cum ar fi vitaminele şi mineralele
Poftele sunt modul prin care corpul nostru ne spune că îi lipseşte ceva. Prin transmiterea acestor mesaje, organismul nostru îşi poate menţine în echilibru mineralele, vitaminele, precum şi nivelurile de energie. Dar ce vor să însemne într-adevăr dorinţele noastre pentru anumite produse alimentare?
Shona Wilkinson, nutriţionist la NutriCentre, a explicat semnificaţia poftelor pentru revista Hello!
„Când mâncaţi, nivelul de zahăr din sânge creşte, ceea ce duce la eliberarea de insulină. Dacă mâncaţi zahăr rafinat şi carbohidraţi, aceştia vor invada fluxul sanguin rapid şi vor provoca un dezechilibru al zahărului din sânge. Corpul va elibera mai multă insulină, ca reacţie la creşterea rapidă a zahărului din sânge.
Astfel tratat, nivelul de zahăr din sânge va scădea, dar pentru că s-a generat eliberarea unei cantităţi mari de insulină, nivelul zahărului va scădea prea mult şi veţi simţi curând că vreţi să mâncaţi un baton de ciocolată. Cu cât mâncăm mai multe dulciuri, cu atât mai mult vom pofti astfel de alimente – este o capcană.
Asiguraţi-vă că mâncaţi un mic dejun sănătos, care conţine proteine, precum şi carbohidraţi (omletă cu pâine de secară) şi care se continuă în timpul zilei cu legume; acest lucru ajută la menţinerea unui flux constant de zahăr în sânge. Astfel, când ajungeţi la ora 16.00, nivelul de zahăr din sânge nu este atât de scăzut încât să vrei să cumperi ceva dulce pentru a satisface rapid o poftă”, spune Shona Wilkinson.
Pentru a limita pofta de dulce, puteţi încerca, de asemenea, să luaţi crom – un mineral care ajută la menţinerea nivelului de insulină în echilibru şi ţine în frâu dorinţa de dulce.
Poftă de: ciocolată. Ai nevoie de: magneziu
O altă poftă pe care o experimentăm zi de zi este pofta de ciocolată. Cu toate acestea, ceea ce ne dorim cu adevărat şi de care avem nevoie este magneziul. Se estimează că aproximativ 80% din populaţie are lipsă de magneziu în dieta de zi cu zi. „Magneziul nu numai că susţine sistemul imunitar prin prevenirea inflamaţiilor, dar joacă şi un rol crucial în echilibrul sistemului nervos şi combaterea anxietăţii. De asemenea, are un rol important pentru sănătatea oaselor. Cel mai bun mod de a trata această poftă este cu un pătrat de ciocolată neagră (70% cacao)”, spune nutriţionistul.
Dacă nu reuşiţi să mâncaţi suficient peşte, legume cu frunze verzi şi fructe cu coajă lemnoasă pentru a menţine în echilibru nivelul de magneziu, puteţi încerca să includeţi în alimentaţie un supliment.
Vă e poftă de ciocolată? Aveţi nevoie de magneziu, spune nutriţionistul de la NutriCentre, Shona Wilkinson
Pofta de: sare. Ai nevoie de: sodiu
„Dacă vă e poftă de alimente sărate, ar putea însemna că nivelul de sodiu din organism este prea mic, de obicei din cauza deshidratării (după antrenamente, boală sau consum de alcool)”, spune nutriţionistul Shona.
„Sodiu este un mineral foarte important în menţinerea echilibrului apei în corpul nostru şi reglarea tensiunii arteriale. Puteţi să-l completaţi rapid mâncând hamsii sau popcorn sărate, care sunt în mod natural bogate în sodiu. De asemenea, puteţi găsi cantităţi mici din acest mineral în ţelină şi morcovi, care ar trebui să vă potolească pofta”, afirmă Shona Wilkinson.
Poftă de: carbohidraţi greu de digerat; Ai nevoie de: triptofan
„Pofta de carbohidraţi semnalează nivelul scăzut al aminoacidului triptofan, care este necesar pentru producerea de serotonină, substanţa chimică a „fericirii” creierului. Aceasta joacă un rol esenţial pentru ciclurile de somn şi veghe, precum şi în digestie. Lipsa acesteia duce la stări de spirit scăzute şi anxietate. În loc să consumaţi carbohidraţi greu de digerat, puteţi încerca să includeţi în dieta dumneavoastră anumite proteine, care vă pot furniza o valoare justă de triptofan, cum ar fi carnea de curcan, ouăle, bananele sau nucile”, precizeză Shona.
Poftă de: carne. Ai nevoie de: fier
„Pofta de carne ar putea însemna că ai nevoie de fier. Recent, a existat o tendinţă tot mai mare de a reduce carnea roşie din dieta noastră, dar astfel s-a generat principala cauză care a dus la deficitul de fier. Fierul joacă un rol vital în susţinerea sistemului imunitar şi ajută la transportarea oxigenului în tot corpul. Fără fier, am deveni obosiţi şi lipsiţi de elan. Încercaţi să includeţi în dieta dumneavoastră cel puţin o dată pe săptămână carne roşie, la care adăugaţi linte, spanac şi seminţe de dovleac, care sunt, de asemenea, o mare sursă de minerale şi vitamine”, explică Shona Wilkinson.
Alternativ, puteţi completa deficitul de fier prin luarea de suplimente alimentare.(Traducere şi adaptare după: hellomagazine.com, Foto:hellomagazine.com, culinar.ro)