5 parcuri unice din India

Parc-hemis

Explorarea faunei sălbatice rare din pădurile Indiei este o bucurie aparte. De la fiarele regale, până la păsările cu ciripit dulce, frumuseţea acestei ţări glorioase cuprinde tot ceea ce poate întineri şi stimula simţurile celor pasionaţi de natură.
Parcuri naţionale din India sunt, cu siguranţă, minunate pentru împătimiţii de animale sălbatice, captivaţi de splendoarea naturii. Toate regiunile protejate din această ţară au de oferit  perspective frumoase. Însă unele dintre aceste zone protejate sunt împodobite cu o serie de caracteristici inimitabile, care le fac unice. Să explorăm unele parcuri naţionale din India şi să vedem ce le diferenţiază.

Parcul Naţional Hemis, din Jammu şi Kashmir

Parcul Naţional Hemis este un parc naţional de mare altitudine, situat în estul regiunii Ladakh din Jammu şi Kashmir. Nordul acestei arii protejate este închis de malurile râului Indus. Zona adăposteşte o populaţie imensă de leoparzi de zăpadă.

Aici precipitaţiile sunt slabe şi, prin urmare, flora parcului este formată din păduri aride de ienupăr, mesteacăn, brad şi răchită. În afară de leopardul de zăpadă, în fauna din Hemis mai există oaia albastră, muflonul eurasiatic, ibexul asiatic, ursul brun eurasiatic, vulpea tibetană, vulpea roşie etc.

Parc-hemis1
Leopardul de zăpadă în Parcul Naţional Hemis

Iată câteva caracteristici care îl fac unic:

–  Ca mărime, este a doua regiune contiguă protejată din această ţară, după Rezervaţia Biosferei Nanda Devi.
–  Parcul include un traseu de trekking, care constituie una dintre cele mai mari atracţii pentru turişti.
– Factorul care atrage iubitorii de animale cel mai mult este vederea leoparzilor de zăpadă din Parcul Naţional Hemis. Există în jur de 200 de leoparzi de zăpadă în regiune şi prezenţa lor în mijlocul fascinantei panorame cu zăpadă creează o deosebită plăcere.

Parcul Naţional Sundarbans, din Bengalul de Vest

Parcul Naţional Sundarbans este un parc naţional, o rezervaţie a biosferei şi o rezervaţie de tigri din Bengalul de Vest, India. Parcul este o partea a pădurii Sundarban, care se prelungeşte în Delta Gangelui. Pădurile de mangrove din deltă îi conferă acesteia un verde de neuitat.

Sundarbans1

Principalul punct de atracţie al acestui parc este populaţia densă de tigri care poate fi observată aici. În afară de tigri, în parc mai pot fi întâlnite animale cum ar fi: pisica pescar, macacul, pisica leopard, mangusta gri indiană, mistreţul, pisica de junglă, vulpea, pangolinul, cerbul chital, vulpea zburătoare etc.

Sundarbans2

Iată de ce Sundarbans este considerat a fi unic:

– Sunderban este una dintre cele mai mari rezervaţii de tigri.
– Adăposteşte aproximativ 400 de tigri.
– În 2012, camerele de filmat fără operator au surprins în parc imaginea unui animal necunoscut. A fost o pisică ce nu mai fusese văzută înainte în Sundarbans. Această pisica era mai mică decât un leopard şi mai mare decât pisicile sălbatice.

Sundarbans3

Parcul Naţional Keibul Lamjao, din Manipur

Situat în frumoasul stat Manipur, Parcul Naţional Keibul Lamjao se întinde pe mai mult de 40 de kilometri pătraţi de vegetaţie plutitoare. În afară de topografia bogată şi plantele verzi, o atracţie majoră care ademeneşte iubitorii de natură în parc este Lacul Loktak. Acesta este cel mai mare lac cu apă dulce din ţară.

Keibul Lamjao1

Parcul are, de asemenea, o varietate imensă de specii de animale exotice. Zona este habitatul preferat al cerbului dansator. Parcul Naţional Keibul Lamjao este unic pentru că este, probabil, singurul sanctuar plutitor din lume. Parcul are o vegetaţie care coboară în adâncime până la 1,5 metri şi care pluteşte continuu. Aceste plante plutitoare sunt denumite „phumdi”.
Keibul Lamjao2
 Plante plutitoare „phumdi” pe Lacul Loktak

Parcul Naţional Marin, din Golful Kutch

Parcul Naţional Marin se află în largul Golfului Kutch. El se întinde pe o suprafaţă de 458 de kilometri pătraţi şi cuprinde un set de 42 de insule. Câteva dintre insulele mai cunoscute sunt Poshitra, Pirotan, Karubhar şi Narara.

Parcul Marin1

Admiratorii de natură sunt atraşi de fauna sălbatică exotică a parcului naţional. Printre animalele care pot fi văzute în parc sunt coralii licheni, molusca fluture, barza pictată, molusca cu carapace, caracatiţa etc.

Parcul Marin2

Trăsăturile exclusive ale Parcului National Marin sunt:

– Acest parc naţional este primul sanctuar al faunei sălbatice marine şi primul parc naţional marin al Indiei.
– Creaturi marine impresionante, cum ar fi meduza, caracatiţa şi castravetele de mare, fac din vizitarea parcului o călătorie unică şi plăcută.

Parcul Naţional Namdapha, din Arunachal Pradesh

Parcul Naţional Namdapha, situat în Arunachal Pradesh, este cea mai mare regiune de protejare a biodiversităţii din Himalaya de Est. Ca mărime, Namdapha este al treilea parc naţional din India. Regiunea este renumită pentru pădurile sale întinse de dipterocarp. Parcul adăposteşte o gamă largă de specii de mamifere.

Namdapha1

În afară de marii prădători, există aici lupi, câini sălbatici asiatici, manguste, urşi negri asiatici, panda roşu, bizon indian, căprioare sambar, capra-antilopă takin şi multe altele. Interesant este că la periferia parcului trăieşte un trib local, numit Lisu.

Cele mai importante argumente care fac din Namdapha o arie protejată unică:

– Această zonă protejată este singura din India care asigură un refugiu pentru toate cele trei tipuri de de feline de prim rang: leopardul de zăpadă, leopardul întunecat şi tigrul bengalez.
–  Este singurul parc naţional care oferă habitatul preferat pentru gibonul Hoolock.
–  Conform botaniştilor, va dura încă circa 50 de ani pentru a se finaliza cercetarea privind diversitatea botanică de aici.(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: flickr.com, neceer.org.in,ramawarrier.com)