5 noi sporturi incluse în programul JO 2020 de la Tokyo

baseball

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a adăugat miercuri, 3 august,  cinci noi sporturi în programul Jocurilor Olimpice de vară ediţia 2020, care vor avea loc la Tokyo, escaladă, karate, skateboard, surf şi baseball/softball, un mijloc de a atrage o audienţă mai tânără şi mai largă, precizează AFP.

Baseball-ul a mai figurat în programul olimpic la Jocurile de la Barcelona (1992) şi Beijing (2008).

Cei 85 de membri ai CIO, reuniţi în sesiune la Rio de Janeiro, au votat în unanimitate în favoarea adăugării acestor cinci discipline, care vor creşte astfel la 33 numărul total al sporturilor din programul JO de la Tokyo, faţă de 28 la Rio.

„Este un moment-cheie în modernizarea programului olimpic”, a afirmat preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, germanul Thomas Bach.

Cele cinci sporturi au fost supuse votului CIO de către Comitetul de organizare a JO de la Tokyo, la capătul unei selecţii care a eliminat alte discipline candidate, printre care squash, bowling şi wushu (o artă marţială chineză).

Noile sporturi vor fi incluse doar în programul JO 2020, oraşul gazdă al JO din 2024, care va fi cunoscut în 2017 (candidate sunt Budapesta, Los Angeles, Paris şi Roma), având la rândul său posibilitatea de a adăuga propriile sporturi.

Cele cinci discipline reprezintă „o combinaţie de sporturi deja bine stabilite şi altele emergente, beneficiind de o mare popularitate în Japonia şi alte părţi”, a explicat CIO. Este vorba de sporturi „de echipă şi individuale, practicate în aer liber sau în sală şi de sporturi ‘urbane’ care oferă o capacitate puternică de atracţie în rândul tinerilor”, a precizat CIO.

Baseball-ul şi versiunea sa feminină, softball-ul, sporturi foarte iubite de către japonezi, au mai figurat în programul Jocurilor de la Barcelona, în 1992, înainte de a părăsi programul olimpic după Jocurile de la Beijing (2008).

Conform estimărilor organizatorilor JO de la Tokyo, revenirea acestei duble discipline va genera fonduri suplimentare de 50 milioane dolari doar din vânzarea biletelor de intrare.

Includerea celor cinci sporturi va antrena adăugarea a 18 probe şi a 474 de sportivi, fără ca acest lucru să aibă vreun impact asupra sporturilor deja prezente în program, subliniază forul olimpic mondial.

De menţionat că la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, care vor debuta vineri, 5 august, au fost adăugate în program două noi sporturi: golful şi rugby-ul în VII.

Golful, prezent în două rânduri la JO, în 1900 şi 1904, înainte a dispărea, îşi va face aşadar revenirea, însă mulţi dintre cei mai buni jucători mondiali au decis să nu participe, invocând în principal teama de virusul Zika.

Rugby-ul a mai fost prezent în patru rânduri la Jocurile Olimpice, între 1900 şi 1924, cu participarea echipelor compuse din 15 jucători, la ultima dintre acestei ediţii, cea din 1924, desfăşurată la Paris, România cucerit medalia de bronz. (Text: Agerpres, Foto: istock.com)