45.000 de lei, construcţia unei case ca a bunicilor

casa traditional romaneasca

Oricine doreşte să îşi construiască o casă ţărănească, ca în Mărginimea Sibiului, o poate face contra sumei de 45.000 de lei, modelul putând fi văzut sâmbătă, 20 şi duminică, 21 august, la „Târgul de case – Grădină şi peisaj în satul tradiţional„, care va avea loc în Muzeul în aer liber din Pădurea Dumbrava, potrivit unui comunicat de presă.

„Muzeul ASTRA a demarat în premieră naţională un program de conştientizare a populaţiei că suntem datori a respecta şi promova altfel memoria locului. Specialiştii Muzeului au construit o casă tradiţională din Mărginimea Sibiului, mai exact din Tilişca, fiind o copie fidelă a casei existente în Muzeu datată în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Casa poate fi adaptată la condiţiile de trai din secolul XXI. Planimetric, ea prezintă 3 încăperi cu o suprafaţă utilă de 54 mp. Acoperişul este în 2 ape cu o prelungire pentru prispă. Uşile şi ferestrele sunt copii după cele originale, iar podeaua şi tavanul sunt din lemn de brad fasonat. Costurile proiectului se ridică la suma de 45.000 lei, iar aici este inclusă şi remontarea casei la destinaţie. De precizat este şi faptul ca tipul acesta de casă este indicat a fi poziţionat în zona Mărginimii Sibiului şi cel mult în zona montană a judeţelor învecinate”, a declarat Ciprian Ștefan, managerul general al Complexului Naţional Muzeal ASTRA.

Vizitatorii „Târgului de case” din muzeul sibian mai pot admira la lucru meşteşugari care confecţionează garduri şi mobilier specific caselor de la ţară.

„Târgul de case — Grădină şi peisaj în satul tradiţional” începe sâmbătă, 20 august 2016 la ora 11,00, iar finalul celei de-a VIII-a ediţii este programat pentru duminică, 21 august, ora 17,00. (Text: Agerpres, Foto: austrocasa.ro)