40 de soiuri de tomate într-o singură grădină

Mircea Tunaru-tomate

Un bărbat cultivă în grădina sa din oraşul arădean Curtici peste 40 de soiuri de tomate provenind din toate colţurile lumii, produsele sale atrăgând privirile atât pe mesele pieţelor din Arad, unde obişnuieşte să îşi desfacă produsele, cât şi la Festivalul Părădăicilor de la Macea.

Am un frate marinar, care mi-a adus de-a lungul anilor, din porturile pe unde a colindat, pe mările şi oceanele lumii, diverse seminţe de tomate”, a declarat Mircea Tunaru.

Potrivit acestuia, acum oferă spre vânzare roşii „gogoşar” de culoare galbenă sau roşie, roşii galbene, albe sau negre, cu gust de ananas, unele dintre acestea cu forme deosebite şi cu denumiri exotice, dar şi roşii tradiţionale, Curticiul fiind de altfel vestit pentru calitatea tomatelor care se cultivă aici.

Am fost mecanic de locomotivă o viaţă întreagă, iar acum la pensie, m-am simţit atras de cultivarea tomatelor. Am început în urmă cu circa şase ani, cu seminţe autohtone, iar mai apoi, datorită fratelui meu care mi-a adus tot felul de seminţe de tomate de pe întregul mapamond, am încercat să cultiv şi alte soiuri, necunoscute la noi, pe care am reuşit să le aclimatizez la Curtici. Acum, numeroşi arădeni care le văd în piaţă şi se minunează de ele, cărora le ofer să deguste, sfârşesc prin a cumpăra, chiar dacă preţul lor este în jur de 10 lei kilogramul, iar în cele din urmă îmi devin clienţi fideli”, a mai spus el.

De menţionat că atât în oraşul Curtici cât şi în comuna învecinată Macea sunt numeroşi cultivatori de tomate, produsele acestora fiind foarte apreciate atât ca aspect cât şi ca gust, însă Mircea Tunaru este singurul dintre aceştia care cultivă o varietate atât de mare de tomate.( Text si foto: Agerpres)