4 din 10 olandezi sprijină un referendum privind „Nexitul”

Olanda

Circa 38% dintre olandezi ar fi favorabili unui referendum pe tema ieşirii din Uniunea Europeană, în timp ce 28% se opun unei asemenea consultări, iar o treime sunt indecişi, relevă un sondaj publicat luni, 6 iunie, de cotidianul economic Financieele Dagblad, preluat de agenţia EFE.

Pe de altă parte, deşi numărul celor favorabili unui referendum după modelul celui care va avea loc în Marea Britanie, pe 23 iunie, este superior celui care consideră consideră inoportun un asemenea demers, mai mult de jumătate dintre cei intervievaţi în sondaj, respectiv 54%, au afirmat că sprijină puternic sau moderat rămânerea Olandei în blocul comunitar.

Susţinători ai unui ‘Nexit’ (un corespondent olandez al referendumului britanic privind Brexitul) s-au declarat numai 28% dintre persoanele chestionate.

Cu două luni în urmă olandezii au respins prin referendum acordul de asociere a Ucrainei la Uniunea Europeană, rezultat salutat de eurosceptici, care l-au interpretat ca pe o ‘moţiune de neîncredere’ faţă de elitele de la Bruxelles. (Text: Agerpres, Foto: tours-tickets.com)