330 de ani de la naşterea compozitorului Georg Friedrich Händel

Georg Friedrich HandelConsiderat unul dintre marii creatori ai barocului muzical, compozitorul german Georg Friedrich Händel (Haendel) s-a născut la 23 februarie 1685, la Halle.

A început să studieze muzica sub îndrumarea reputatului organist W. Zachow, care l-a ajutat, în mod special, să-i descopere pe maeştrii contemporani germani şi italieni: J.J. Froberger, J. C. Kerll, N. A. Strungk etc.

După moartea tatălui său a urmat studii de drept la Universitatea din Halle, dar le-a abandonat în favoarea muzicii.

În 1703, s-a stabilit la Hamburg, unde s-a angajat violonist secund la Operă. Un an mai târziu, a compus, pentru sărbătorile de Paşti, primul oratoriu „Patimile după Ioan”, prima lui operă „Almira”, fiind prezentată cu succes, în premieră, la 8 ianuarie 1705, urmată imediat de opera „Nero”.

A călătorit la Florenţa şi Napoli, unde a frecventat mai mulţi muzicieni. Din această perioadă datează numeroase compoziţii religioase sau profane, în care Händel şi-a etalat întregul talent de melodist. La Napoli a scris opera „Agrippina”, prezentată în premieră la Veneţia, la 26 decembrie 1709. Ca urmare a eşecului operei „Nero”, Händel a devenit mai prudent şi a acceptat postul de capelmaistru al electorului de Hanovra.

În 1712, a ajuns la Londra. A compus câteva lucrări, care l-au ajutat să devină compozitor oficial al Coroanei. În aprilie 1720, a avut loc la Teatrul Regal din Londra, premiera operei „Radamisto”. Opera „Ottone” şi, apoi, publicarea Sonetelor pentru flaut şi vioară op.1 şi 2 au însemnat un succes imens al compozitorului. A revenit, pe scenă, cu două dintre cele mai strălucite lucrări ale sale „Gulio Cesare” şi „Tamerlano”.

Din decembrie 1729 până în februarie 1732, el a asigurat premierele operelor „Lotario”, „Partenope”, „Poro”, „Ezio” şi „Sorarme”. În 1733, a obţinut succesul cu „Orlando”.

În 1737, în plină glorie, a fost internat, ca urmare a unei paralizii, la Aix-la-Chapelle, pentru un tratament cu ape minerale. Şi-a revenit brusc şi s-a întors la Londra, unde a compus, doar în trei luni, două opere, şapte triouri şi şase concerte pentru orgă.

Rivalitatea cu unii muzicieni valoroşi l-a decepţionat, motiv pentru care a plecat la Dublin, în Irlanda. Onorat de o societate generoasă şi elegantă, a trăit cele mai fericite zile ale vieţii sale. În Irlanda a scris cele mai frumoase oratorii, printre care „Messias”, dedicat naţiunii irlandeze atât de ospitaliere.

A pus capăt compoziţiei în 1751, când şi-a pierdut vederea. Ultimii ani ai vieţii i-a petrecut la Foundling Hospital din Londra, în singurătate şi meditaţie.

Georg Friedrich Händel a compus 46 de opere, 32 de oratorii, 20 de concerte pentru orgă, lucrări orchestrale, sonate, 17 suite pentru clavecin şi muzică religioasă. Postum a fost publicată ediţia critică a operelor sale complete în 100 de volume, sub redacţia lui F. Chrysander. Compozitorul german a murit la 14 aprilie 1759. (Text: Agerpres, Foto: ro.wikipedia.org, Video: Youtube.com)