Uniunea Elenă din România a fost fondată la Bucureşti în ziua de 28 decembrie 1989 şi a dobândit personalitate juridică la data de 26 februarie 1990 prin efectele sentinţei nr. 458/1990 a Judecătoriei Sectorului 1, Bucureşti.
Potrivit statului organizaţiei prin minoritate naţională elenă se înţelege comunitatea de cetăţeni români de etnie elenă care trăieşte pe teritoriul României din momentul constituirii statului modern, numeric inferioară populaţiei majoritare, având propria identitate etnică elenă, pe care doreşte să o păstreze, să o exprime, să o dezvolte şi să o perpetueze.
Tot statutul UER prevede că elementele identităţii etnice elene sunt: limba, cultura, religia creştin-ortodoxă, patrimoniul cultural-religios creştin-ortodox, tradiţiile, legăturile tradiţional-istorice, monumentele istorice şi continuitatea istorică. Primul Congres al Uniunii Elene din România a avut loc în 18 aprilie 1990, la Bucureşti.
La lucrări au participat delegaţi din 9 comunităţi: Bucureşti, Constanţa, Brăila, Galaţi, Tulcea, Iaşi, Piatra Neamţ, Călăraşi, Prahova. Ordinea de zi cuprindea informarea asupra modului de constituire a Uniunii şi a comunităţilor, dezbaterea Statutului, a Programului, alegerea organelor de conducere. S-a format primul Consiliu de Conducere al UER, din care au făcut parte şi preşedinţii comunităţilor teritoriale.
În septembrie 1993, a apărut la Bucureşti primul periodic al Uniunii Elene din România. Primul număr al ziarului bilingv „Elpis”/”Speranţa”, apărut cu sprijinul financiar al Consiliului pentru Minorităţile Naţionale, îşi propune să prezinte tot ce este „util, interesant şi plăcut privitor la elenism: istorie şi civilizaţie, cultură, arte şi sport, mit şi legendă şi-n egală măsură prezentul cu evenimentele predominante ale vieţii care marchează patria-mamă şi diaspora elenă, dar mai ales cele care conferă personalitate comunităţilor greceşti din cea de-a doua patrie-mamă a noastră, România”. Colectivul de redacţie este format din Chiriac Manuşaride, Tasia Kotsoiani, Savas Tsorakidis, Ioan Nicolaos, Mirucă Tranulis, având ca director onorific pe acad. Edmond Nicolau.
Uniunea Elenă din România a fost reprezentantă în Parlament începând cu legislatura 1990-1992. În această perioadă reprezentantul UER a fost deputatul Anton Nicolau, ales în circumscripţia electorală nr. 30 Prahova. Tot Anton Nicolau a fost reprezentantul UER şi în legislatura următoare (1992-1996).
În legislatura 1996-2000, comunitatea elenă din România a fost reprezentată politic de Gherasim Gazi, ales deputat în circumscripţia electorală nr. 24 Iaşi. În legislatura 2000-2004, Sotiris Fotopolos, ales deputat în circumscripţia electorală nr. 42 Bucureşti, a fost reprezentantul UER în Parlament. A fost înlocuit, în legislatura 2004-2008, de Dragoş Gabriel Zisopol, care a fost reprezentat UER şi în legislatură (2008-2012). Dragoş Gabriel Zisopol reprezintă Uniunea Elenă din România şi în actuala legislatură. (Text: Agerpres, Foto: 4.bp.blogspot.com)