243.000 de dolari pentru un telefon care i-a aparţinut lui Hitler

Un telefon care i-a aparţinut lui Adolf Hitler, găsit în buncărul ‘Führer-ului’ după căderea regimului nazist şi păstrat din 1945 într-o geantă de piele, a fost vândut duminică, 19 februarie, la o licitaţie în SUA cu suma de 243.000 de dolari, relatează EFE.

Casa Alexander Historical Auctions a vândut celui mai bun ofertant acest aparat istoric, la licitaţia desfăşurată în Chesapeake City (Maryland), un orăşel pitoresc de mai puţin de 600 de locuitori scăldat de râul Delaware.

Telefonul descris în catalog drept „arma cea mai distructivă care a trimis milioane de oameni la moarte”, a fost scos la vânzare alături de alte obiecte militare la un preţ estimat între 200.000 şi 300.000 de dolari.

Aparatul, confecţionat din bachelită de firma germană Siemens, a ajuns în mâinile unui colecţionar privat din SUA al cărui nume nu a fost dezvăluit.

Telefonul a fost păstrat în geanta de piele a britanicului Ranulf Rayner, 82 de ani, care l-a moştenit de la tatăl său, brigadierul Ralph Rayner, poate primul militar ne-sovietic care a pătruns în buncărul lui Hitler.

Telefonul pe care Hitler l-a primit de la Wehrmacht (forţele armate naziste) şi pe care l-a folosit în ultimii doi ani ai celui De-al Doilea Război Mondial (1939-1945), era original de culoare neagră, dar a fost vopsit în roşu.

Pe spatele sinistrului obiect se citeşte clar numele lui Adolf Hitler cu litere mari, alături de care sunt gravate o acvilă şi o zvastică. (Text: Agerpres, Foto: EPA,Video: youtube.com)