200 de ani de la Bătălia de la Waterloo

Napoleon_Waterloo

În urmă cu 200 de ani, la 18 iunie 1815, forţele franceze conduse de împăratul Napoleon au fost înfrânte la Waterloo, în sudul Belgiei, de forţele aliate conduse de generalul britanic Arthur Wellesley, primul duce de Wellington, la care se adăuga un corp de armată prusac condus de feldmareşalul Gebhard von Blucher.

Politica externă a lui Napoleon a fost un şir aproape neîntrerupt de războaie pentru hegemonie în Europa şi pentru dominaţie în colonii, împotriva coaliţiilor iniţiate, organizate şi finanţate de Marea Britanie.

După o serie de victorii, ce a debutat în 1805, cu cele de la Ulm şi Austerlitz, Napoleon s-a implicat în două campanii dezastruoase, cea din Spania, din 1808, şi cea din Rusia, din 1812. Aceste insuccese au condus la formarea unei noi coaliţii europene, în aprilie 1814, Parisul fiind cucerit, iar Napoleon a fost deportat pe insula Elba. Napoleon s-a reîntors în Franţa la 1 martie 1815, cu o armată de 1.100 de soldaţi.

 La 20 martie 1815, Napoleon a ocupat din nou tronul, moment în care a început perioada cunoscută sub numele de „Cele 100 de zile”, reprezentând perioada dintre revenirea lui Napoleon Bonaparte la Paris şi urcarea pe tron a lui Ludovic al XVIII-lea, la 8 iulie 1815 (revenirea Casei de Bourbon pe tronul Franţei, a doua Restauraţie).

În acest context, Coaliţia europeană a început să-şi mobilizeze armatele în Belgia, la graniţa cu Franţa, în vederea înlăturării de la putere a lui Napoleon. Împăratul a hotărât să treacă la ofensivă, atacând armatele aliate. După înfrângerea la 16 iunie, la Ligny, a trupelor prusace conduse de Gebhard von Blucher şi după mici confruntări armate cu Wellington, la Quatre-Bras, mareşalii lui Napoleon, printre care şi Michel Ney nu au reuşit să înfrângă separat niciuna dintre forţele adverse.

La 18 iunie, în localitatea Waterloo din apropierea oraşului Bruxelles, armata lui Napoleon, însumând 72.000 de militari, a întâlnit armata britanică condusă de ducele de Wellington, care avea 68.000 de soldaţi. Comiţând o gravă eroare, Napoleon a amânat până la prânz atacul, permiţând întărirea armatei lui Wellington cu cei 45.000 de militari ai lui Blucher, care scăpaseră de urmăritorii francezi.

Patru atacuri succesive ale francezilor asupra forţelor aliate s-au soldat cu eşecuri; drept urmare, Napoleon a fost nevoit să-şi disloce trupele în calea flancului prusac de atac. Când mareşalul Ney a reuşit să captureze o fermă situată la centrul liniei de atac al forţelor aliate, a cerut întăriri de la Napoleon, însă a fost refuzat.

Profitând de acest lucru, Wellington şi trupele sale, deşi vulnerabili în urma pierderilor grele şi-au refăcut defensiva şi în scurt timp au lansat ofensiva, reuşind să transforme atacul în avantaj propriu. Trupele franceze au intrat în panică, retragerea fiind dezorganizată. Înfrânt, Napoleon a părăsit câmpul de luptă. Pierderile francezilor s-au ridicat la 25.000 de soldaţi, iar cele ale armatelor lui Wellington şi Blucher la 15.000, respectiv 8.000 de soldaţi.

Napoleon-Bonaparte

Napoleon s-a reîntors la Paris şi la 22 iunie a abdicat în favoarea fiului său. La 15 iulie s-a pus sub protecţia trupelor britanice la Rochefort, sperând că va fi lăsat să plece în Statele Unite. Britanicii însă l-au închis pe insula Sfânta Elena, unde a murit, la 5 mai 1821. Strălucit comandant şi, totodată, cel care a dezvoltat tactica şi strategia, punând bazele teoriei militare din secolul al XIX-lea, împăratul Napoleon Bonaparte s-a născut la 15 august 1769, la Ajaccio, în Corsica.

 A urmat şcoala militară din Brienne şi Şcoala superioară militară din Paris (1779-1785). În timpul Marii Revoluţii Franceze (1789-1794) s-a remarcat în timpul asediul Toulonului, ocupat de englezi. După recucerirea acestui oraş a fost avansat la gradul de general de brigadă. Au urmat campaniile din Italia (1796-1797) şi cea din Egipt, încheiată în 1799. În 1802, a fost numit consul pe viaţă, iar în 1804 a proclamat Imperiul, fiind încoronat împărat al Franţei la 2 decembrie 1804. (Text: Agerpres, Foto: commons.wikimedia.org, cuvintecelebre.ro, Video: youtube.com)