20 de cai Furioso North Star vor intra în dresaj şi vor fi scoşi la vânzare

Furioso North Star

Un număr de douăzeci de exemplare din rasa de cai Furioso North Star, de la Herghelia Ruşeţu, judeţul Buzău, vor intra luna viitoare în dresaj şi vor fi scoase la vânzare pentru sporturile ecvestre.

Rasa de cai Furioso North Star este cunoscută drept rasa de cai a cavaleriei austro-ungare. Aceasta a ajuns la Ruşeţu în decembrie 2012 de la Herghelia Beclean şi numără în prezent peste 100 de exemplare, dintre care 9 armăsari de prăsilă şi 42 de iepe-mame care formează nucleul celei mai îndrăzneţe rase de cai creată la mijlocul secolului al XlX-lea, la grajdurile curţii regale a Ungariei.

La baza de la Lunca Nouă, aflată pe raza comunei Ruşeţu, la profesionalismul celor care îngrijesc caii se adaugă o bază materială de invidiat, grajduri moderne şi o suprafaţă de teren de 600 de hectare, aflată în proprietatea hergheliei.

„Este o rasă de cai foarte populară în Ungaria şi nu numai, căci sunt animale ideale pentru tracţiune uşoară, pentru sport şi agrement. Pe lângă concursurile de obstacole şi dresaj, abilităţile acestor cai sunt foarte apreciate pentru serviciul poliţiei călare sau pentru tracţiune uşoară”, a declarat directorul Hergheliei Ruşeţu, Romică Bîzu.

Potrivit acestuia, „furiosul este un cal inteligent şi, în ciuda numelui, este de o blândeţe rară. Capul este expresiv, bine proporţionat, fruntea largă, cu profil drept, dar ceea ce este mult mai important, ochii sunt ageri şi vioi”. Totodată, Bîzu susţine că, „după doi ani, se poate spune că această rasă s-a adaptat de minune în Câmpia Bărăganului”.

„Comisia naţională de clasare a verificat toamna trecută întreg efectivul de animale. Niciun exemplar nu a fost declasat, ceea ce este un lucru îmbucurător pentru modul de adaptare a rasei la condiţiile din Câmpia Bărăganului, mai ales că efectivul primit în decembrie 2012 a crescut cu aproape 50 de exemplare”, a mai spus directorul hergheliei.

„Dresajul durează şase luni, dar inteligenţa nativă îi ajută să intre rapid în normele prescrise. Exemplarele acestei rase s-au dovedit parteneri de încredere ai omului atât la muncă, cât şi în sporturile ecvestre, mai mult unele exemplare pot căpăta aptitudini care permit călărirea lor de către copii sau de persoane cu handicap fizic”, a mai spus directorul hergheliei.

Preţul un exemplar este de 10.000 de lei, dar valoarea lui este inestimabilă, consideră acesta.

„Numărul de iepe înregistrate oficial la diverse herghelii este de câteva sute, de aceea prezervarea acestui tip de cal reprezintă o problemă de interes european „, a precizat sursa citată. Rasa este o varietate de origine maghiară, ale cărei începuturi au fost stabilite la Herghelia Mezohegyes din Ungaria la începutul sec. XIX. Aceasta s-a format prin contopirea a două familii de cai întemeiate de armasarii Furioso şi North-Star (Anglia). (Text: Agerpres, Foto: de.wikipedia.org)