2-15 martie: vreme caldă, dar şi precipitaţii însemnate cantitativ

primavara-ploaie

Meteorologii estimează, în următoarele două săptămâni (2-15 martie), o vreme caldă, cu temperaturi maxime ce vor ajunge la 15-16 grade Celsius, însă sporadic, pe o durată de maximum 48 de ore, sunt aşteptate şi precipitaţii mixte, în special ploi, la nivelul întregii ţări.

În Banat, intervalul de prognoză va debuta cu o vreme mai caldă decât în mod obişnuit pentru începutul lunii martie, cu temperaturi maxime de 10-14 grade şi minime între -1 şi 4 grade, mediat pe regiune. Începând din data de 5 martie însă, valorile termice vor marca o scădere, astfel încât mediile de 5-8 grade ziua şi -3 şi zero grade noaptea se vor situa sub cele normale specifice datei din calendar. Pentru cea de-a doua săptămână sunt estimate temperaturi în creştere ce se vor situa din nou, cu mici variaţii, peste mediile climatologic specifice perioadei din an. Pe parcursul primei săptămâni de prognoză probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicată, acestea urmând a fi mai însemnate cantitativ în noaptea de 2/3 martie, când vor fi ploi, dar şi în zilele de 5 şi 6 martie când se vor semnala precipitaţii mixte. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, ploile vor fi slabe, pe spaţii mai restrânse, în principal în jurul datei de 10 martie.

În zona Crişanei, intervalul de referinţă va debuta cu o vreme uşor mai caldă decât în mod obişnuit la începutul lunii martie, concretizată prin maxime de 8-13 grade şi minime de -1 până la 4 grade, medii regionale. Începând din data de 5 martie, valorile termice vor marca o scădere, astfel încât mediile de 5-7 grade ziua şi între -4 şi -2 grade noaptea se vor situa sub cele normale specifice datei din calendar. Pentru cea de-a doua săptămână sunt estimate temperaturi în creştere ce se vor situa peste mediile climatologic specifice perioadei din an. Pe parcursul primei săptămâni de prognoză probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicată, acestea urmând a fi mai frecvente şi mai însemnate cantitativ în noaptea de 2/3 martie, când vor fi ploi, dar şi în zilele de 5 şi 6 martie când se vor semnala lapoviţă şi ninsoare. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, ploile vor fi slabe, pe spaţii mai restrânse, în principal în jurul datei de 10 martie.

În Transilvania, primele zile ale intervalului de referinţă vor fi caracterizate de o vreme uşor mai caldă decât în mod normal la începutul lunii martie, cu medii regionale ale maximelor de 7-11 grade şi ale minimelor de -3 şi două grade Celsius. Începând din data de 5 martie, valorile termice vor marca o scădere, astfel încât mediile de 3-6 grade, ziua, şi între -6 şi minus două grade noaptea se vor situa sub cele normale specifice datei din calendar. Pentru cea de-a doua săptămână, este estimată o încălzire a vremii, astfel că temperaturile se vor situa din nou, în marea lor majoritate, peste mediile climatologic specifice perioadei din an. În prima săptămână probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicată, îndeosebi în noaptea de 2/3 martie, când vor fi ploi, dar şi în zilele de 5 şi 6 martie când se vor semnala mai ales lapoviţe şi ninsori. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, ploile vor fi slabe, pe spaţii mai restrânse, în principal în jurul datei de 10 martie.

În Maramureş, primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de un regim termic apropiat de cel normal la început de martie, cu maxime, în medie regională, de 6-8 grade şi minime de -2…4 grade. Apoi vremea se va răci, astfel că temperaturile se vor situa sub mediile multianuale caracteristice, ziua între 4 şi 6 grade, iar noaptea între -4 şi-1 grad. În cea de-a doua săptămână, valorile termice vor creşte din nou şi, în special cele diurne, vor depăşi normalul datei calendaristice. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată în prima săptămână, acestea urmând a fi mai însemnate cantitativ în noaptea de 2/3 martie când vor predomina ploile, dar şi în intervalul 5-6 martie când vor fi mai ales ninsori. Pentru cea de-a doua săptămână sunt estimate ploi mai puţine şi în general slabe, cel mai probabil în jurul datei de 10 martie.

Pentru regiunea Moldovei, în primele zile, vremea va fi în general mai caldă decât ar fi normal, cu temperaturi diurne de 8-12 grade şi minime de -2…3 grade, în medie. Începând din data de 5 martie însă, valorile termice vor marca o scădere, astfel încât mediile de 3-6 grade ziua şi -3…-1 grad noaptea se vor situa sub cele specifice datei din calendar. Pentru cea de-a doua săptămână sunt estimate temperaturi în creştere ce se vor situa din nou, cu mici variaţii, peste mediile climatologice ale primei jumătăţi a lunii martie. Probabilitatea pentru precipitaţii pe spaţii mai extinse şi în general moderate cantitativ va fi mai mare în perioada 5-7 martie, când vor fi mai ales lapoviţe sau ninsori. În restul timpului vor predomina ploile, slabe şi pe spaţii relativ restrânse.

În Dobrogea, intervalul de referinţă va debuta cu o vreme mai caldă decât în mod obişnuit la începutul lunii martie, concretizată prin maxime de 9-11 grade şi minime între două şi 5 grade Celsius, medii regionale. În perioada 5-8 martie valorile termice vor marca o scădere, astfel încât mediile diurne de de 5-7 grade se vor situa în jurul celor specifice datei din calendar, în timp ce minimele nocturne vor continua să fie peste normal. Pentru cea de-a doua săptămână sunt estimate temperaturi în creştere ce se vor situa peste mediile climatologice caracteristice perioadei din an. Probabilitatea pentru ploi pe spaţii extinse va fi mai mare în perioada 5-7 martie, în restul intervalului doar izolat urmând a fi ploi slabe sau burniţă.

În Muntenia, primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme deosebit de caldă pentru data din calendar, abaterile pozitive ale valorilor maxime fiind chiar semnificative. Astfel, vor fi medii ale temperaturilor diurne de 12-15 grade şi ale celor nocturne de -1…4 grade. Începând din data de 5 martie, valorile termice vor marca o scădere, astfel încât mediile de 4-6 grade, ziua, şi între -4 şi zero grade, noaptea se vor situa sub cele specifice perioadei. Pentru cea de-a doua săptămână sunt estimate temperaturi în creştere ce se vor situa din nou, cu mici variaţii, peste mediile climatologice ale primei jumătăţi a lunii martie. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată în perioada 5-7 martie când vor fi ploi, dar şi lapoviţă sau ninsoare şi vor fi posibile cantităţi de apă mai însemnate. În restul intervalului ploi slabe se vor semnala pe spaţii restrânse.

În Oltenia, primele zile ale perioadei vor fi caracterizate de o vreme mai caldă decât în mod normal la începutul lunii martie, concretizată prin medii ale maximelor de 10-14 grade şi ale minimelor de -1…5 grade. Începând din data de 5 martie, valorile termice vor marca o scădere, până la medii cuprinse între 3 şi 5 grade, pe timpul zilei, respectiv între-4 şi zero grade Celsius, noaptea. Pentru cea de-a doua săptămână, este estimată o încălzire a vremii, astfel că temperaturile se vor situa din nou, cu mici variaţii, peste mediile climatologic specifice perioadei din an. Pe parcursul primei săptămâni de prognoză probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicată, acestea urmând a fi mai frecvente în noaptea de 2/3 martie, când vor fi ploi, dar şi în zilele de 5 şi 6 martie când se vor semnala precipitaţii mixte. Pe durate celei de-a doua săptămâni, ploile vor fi slabe, pe spaţii mai restrânse, în principal în jurul datei de 10 martie.

La munte, la începutul intervalului, dar şi în cea de-a doua săptămână de prognoză, regimul termic va fi apropiat de cel climatologic normal, cu medii ale maximelor între-1 şi două grade şi ale minimelor de -6 până la -3 grade. Mai rece va fi în perioada 5-9 martie, când temperaturile se vor menţine negative ziua, iar pe timpul nopţii pot coborî spre pragul de ger. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai mare în prima săptămână, în special în noaptea de 2/3 martie şi în perioada 5-7 martie, când vor predomina ninsorile.

Estimarea temperaturilor este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, menţionează ANM. (Text: Agerrpes, Foto: radiocraiova.ro)