174.000 de euro pentru conservarea corpului lui Lenin

Lenin

Conservarea corpului îmbălsămat al lui Lenin urmează să coste în acest an 13 milioane de ruble (peste 174.000 de euro), scrie directmatin.fr.
Suma va fi utilizată pentru realizarea unor lucrări cosmetice necesare conservării în condiţii bune a corpului omului forte al revoluţiei din octombrie 1917. De la moartea sa, în 1924, cadavrul îmbălsămat al lui Lenin este expus public într-un mausoleu din Piaţa Roşie din Moscova, într-un sicriu de sticlă.

Site-ul de ştiri rus RBK menţionează o acţiune de natură „biomedicală” pentru a explica suma atât de ridicată. A fost desemnată deja firma căreia îi revine sarcina de a efectua sensibila lucrare, dar numele ei nu a fost anunţat deocamdată.

Din 1924, misiunea de conservare a corpului a revenit aceluiaşi laborator rus. Din doi în doi ani, corpul a fost scufundat într-o baie de alcool, glicerină şi acetat de potasiu. Genele lui Lenin au fost înlocuite în trecut, le fel procedându-se şi cu pielea.

Suma alocată acestei operaţiuni a declanşat o polemică pe reţelele de socializare, mulţi cetăţeni ruşi dorind ca Lenin să fie înmormântat ca să poată avea un adevărat mormânt şi nu să fie expus în continuare într-un sicriu de sticlă. Potrivit unui sondaj realizat recent, 62% dintre ruşi sunt în favoarea înmormântării conducătorului revoluţiei din 1917, încheie AFP. (Text: Agerpres, Foto: themoscowtimes.com)