140 de ani de la primul meci de hochei pe gheaţă

hochei-1875

Federaţia Internaţională de Hochei pe Gheaţă (IIHF) a aniversat marţi, 3 martie 2015, împlinirea a 140 de ani de la atestarea documentară a primului meci de hochei pe gheaţă desfăşurat vreodată în lume, relatează site-ul Federaţiei Române de specialitate.

La data de 3 martie 1875, în Canada, la Montreal, pe „Victoria Skating Rink”, formaţia McGill s-a impus cu scorul de 2-1 în faţa celor de la Victoria, într-un meci pe care, formal, IIHF l-a recunoscut în 2002 ca fiind primul desfăşurat vreodată, după un set de reguli prestabilite şi cu arbitraj neutru.

O bucată de lemn a servit pe post de puc, iar echipele au fost formate din câte nouă jucători fiecare. Meciul a avut o durată de 60 de minute, iar regulile după care s-a disputat, numite şi „regulile McGill”, au fost redactate de către James George Aylwin Craighton, cel care, graţie implicării sale în dezvoltarea jocului, în anii 1870, este supranumit părintele hocheiului.

Vechiul patinoar Victoria este situat la aproximativ 150 de metri de actuala locaţie a Bell Centre, arena unde evoluează Montreal Canadiens, în NHL. Din cauza pierderilor, în 1925 patinoarul a fost vândut, iar noul proprietar i-a schimbat destinaţia, transformându-l în parcare.

Locul rămâne însă unul încărcat de istorie, în 1894 desfăşurându-se acolo primele meciuri din play-off-ul NHL, iar Cupa Stanley, trofeul donat de Lordul Stanley de Preston, a fost oferită prima dată după o finală la Victoria. (Text: Agerpres, Foto: snipview.com)